Неврохирурзи от УМБАЛ-Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака, съобщиха от лечебното заведение.

Често срещано е пациенти да се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб. Прегледите ще се провеждат с предварително записване на тел. 056894796 от 9 до 12 ч., от 20 до 24 март. Направление не се изисква. 

За тях могат да се запишат всички пациенти, с болки в гръбнака или кръста, дискови хернии, претърпели са падане, битов инцидент, други травми, или автомобилна катастрофа. При определени хора дегенеративните промени в гръбначния стълб се появяват и с напредване на възрастта - т.нар. ошипяване. 

Гърбът и гръбначният стълб са отговорни за правилната стойка и за защитата на гръбначния мозък, нервната система и леките движения на цялото тяло. Затова при страдания в тази област човек често се чувства изморен, има затруднения в работата и в личния си живот. Болката може да бъде от разнообразен характер - остра, внезапна, периодична, да се появява при определени пози, при извършване на конкретни действия. Може да бъде в една област, но и да се разпространява към други части на тялото - например крайниците. 

Освен болка симптомите могат да включват още усещане за слабост, изтръпване или мравучкане по кожата. За щастие повечето форми на болка в гърба се подобряват от само себе си: приблизително 50% от страдащите получават облекчаване в рамките на две седмици, а 90% - в рамките на 3 месеца. 

Обикновено по-младите хора (между 30 и 60-годишна възраст) са предразположени към болки в гърба, причинена от дискова херния. По-възрастните - над 60-годишна възраст обикновено страдат от болка в гърба, причинена от износване на стави и междупрешленни дискове. 

Има много рискови фактори, които я засилват, като например напредването на възрастта, генетични фактори, рискове на професията, начин на живот, тегло, пушене, бременност и др. Незабавна консултация с лекар се препоръчва при следните състояния: 

  • Болка, появила се след инцидент (автомобилна катастрофа, падане от високо и др.);
  • Болката в гърба е продължителна и се засилва;
  • Болката в гърба продължава повече от четири до шест седмици;
  • Болката в гърба се усилва и не отшумява след почивка и прием на болкоуспокояващи;
  • Болката е много силна през нощта и от нея се събуждате;
  • Болката в гърба е придружена от болки в корема;
  • Организмът ви се отпуска и мускулите на краката омекват;
  • Болката е придружена от всеобщо усещане за слабост и изтръпване в крайниците - краката или ръцете.