С нарастване на заболевоемостта от COVID-19 опашки се извиха пред имунизационните кабинети в Бургас.

Към днешна дата най-висок е ръстът от заразените с коронавирус в 4 области - Бургас, Силистра, Русе и Габрово, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Силистра води класацията с 91 заболели на 100 хиляди души население. Бургас е втори  - с  81 на 100 хиляди, Русе - 67 на 100 хиляди и Габрово - 62 на 100 хиляди. В останалите области на страната заболеваемостта от COVID-19 е под 60 на 100 хиляди, като най-нисък е показателят в област Кърджали - седем на 100 хиляди.

Пореден ден опашки от чакащи за ваксинация срещу Covid-19 има пред Регионалната здравна инспекция в Бургас. Пред кабинета за имунизация чакат десетки жители на града, предаде Радио Бургас. Сред желаещите да се ваксинират има възрастни, но и млади хора.

От Регионалната здравна инспекция призоваваха повече лични лекари да се включат в есенната имунизация.  Близо 100 на ден се ваксинират в кабинета на инспекцията, въпреки че има достатъчно ваксини срещу Covid-19 и личните лекари също могат да помогнат.

Засилен интерес към поставянето на ваксина срещу коронавирус отчитат и от Здравната инспекция в Пловдив. Чакащи има още преди отварянето на имунизационния кабинет. За пет дни там са поставени над 1000 ваксини.

Препаратът защитава срещу най-новия вариант на COVID-19 и е еднодозов. Условието за ваксинация е да са минали поне три месеца от последната доза.

Ваксината е препоръчителна за хора над 65-годишна възраст, страдащи от хронични заболявания и понижена имунна защита.

Новият вариант "Омикрон" често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.

Заедно с COVID ваксината може да си поставим и противогрипната ваксина в същия ден, на другата ръка и не се очакват странични реакции, уверяват лекарите.