Анализите на Областната дирекция (ОД) на МВР за броя на регистрираните престъпления в община Бургас не предразполагат разкриването на ново полицейско управление в кв. "Сарафово". Това каза директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов, който представи годишен отчет за дейността на дирекцията пред общинските съветници по време на днешното им редовно заседание. Той добави, че местната дирекция на МВР прави ежеседмични отчети и при отчитане на повишена криминогенна обстановка по места се командироват допълнителни служители.

"Към момента нямаме необходимост от командироване на допълнителни служители. Дейността на районните управления на полицията се подпомага от останалите звена към МВР. Успяваме да се справим и както виждаме резултатите са сравнително добри. Предвидили сме по-голямо полицейско присъствие в малките населени места", каза ст. ком. Павлов.

През 2023 година на територията на община Бургас са регистрирани 2397 престъпления, спрямо 2240 през 2022 година, се посочва в отчета на бургаската полиция. Тя е завършила миналата година с повишение в броя на разкритите престъпления с близо 60 на сто. "Регистрирани са предимно такива против собствеността, следвани от общоопасните престъпления, сред които са тези с държането и разпространението на наркотици и шофирането след употреба на алкохол или наркотици", посочи директорът на Областната дирекция на МВР.

В отговори на въпроси от общински съветници дст. ком. Павлов допълни, че полицията продължава съвместните си проверки с представители на Регионалната здравна инспекция - Бургас за употребата на балони с райски газ сред подрастващите. По думите му кадрова криза в управляваната от него институция няма, но все още се наблюдава недостиг на достатъчно арабисти, които да помагат при случаи на задържани мигранти.

"Предприели сме редица инициативи по отношение на лицата, управляващи шумни моторни средства. Имаме алгоритъм за спиране от движение, като такива мерки са предприети спрямо 300 водачи. Има недоволство, но за нас е най-важно жителите на Бургас да са спокойни. Ще продължим работата си по друга наша инициатива, която е за ограничаването на тютюнопушенето сред подрастващите. Само за последните четири месеца на миналата година сме съставили над 400 предупредителни протокола към родители", каза още ст. ком. Емил Павлов.

Инициативата за изслушването му в Общински съвет -Бургас бе на председателя на местния парламент, адвокат Михаил Хаджиянев. Целта е задълбочаване на връзката между институциите.