Морето край Китен е чисто и безопасно, сочи проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. Според огласените днес от инспекцията резултати качеството на водите за къпане, съгласно критериите, се класифицира като отлично.

Резултатите от двете проби, които бяха взети от експертите в близост до къмпинг Китен и устието на река Караагач миналата седмица, не установяват наличие на салмонела или проблематична концентрация на микроорганизми. Проверката бе извършена след сигнал на туристи, че морската вода е мътна.

Туристите в региона могат да бъдат спокойни и да се радват на лятната си ваканция. Това се потвърждава и от проверката в Китен, и в предходната проверка на няколко институции в Приморско, която също установи, че няма замърсявания, коментира кметът на Приморско Димитър Германов.

Благодарим на институциите за бързата реакция, защото експертната оценка е важна. Използвам случая да призова хората да се доверяват на легитимни източници и да не се всява излишно напрежение в аванс. Морето в региона е кристално чисто, времето е прекрасно и всички туристи са добре дошли да се убедят лично, допълни той.

Съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция "Черноморски район" към Министерството на околната среда и водите и РЗИ-Бургас, извършена в края на юни в района на централен плаж - Приморско и крайбрежната алея на курорта, също не установи никакви замърсявания на морската вода, припомня БТА. Резултатите тогава бяха, че "не се констатират брегови източници на замърсяване", "водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността". Проверката не установи и нерегламентирано изтичане и заустване на отпадъчни води.