Митнически служители иззеха 5133 литра тона нелегален алкохол от района на Черноморието само за ден,  съобщиха от Агенция "Митници". Алкохолът е открит по време на проверки и срещу нерегламентираното производство и търговия с акцизни стоки.

В Поморие са открити 134 литра етилов алкохол, разпределен в пластмасови туби и бутилки с етикети за минерална вода. Митническите служители са намерили алкохола изоставен от крайпътни търговци, които са се подплашили от приближаването на мобилната група и са изоставили стоката си.

Извършена е и проверка в частен имот в област Бургас. Там са открити 500 литра ракия. По думите на собственика ракията била произвеждана чрез изваряване в казан от закупено грозде в продължение на няколко години.

Най-голямото количество нелегален алкохол е открито при проверка в село в община Аксаково, в която са взели участие митническа мобилна група и служители на митниците Столична и Варна, както и полицейски служители от Икономическа полиция Варна. В помощни постройки на частен имот митническите служители установяват общо 3859 литра спиртни напитки с алкохолно съдържание между 45 и 60 градуса.

В същия ден, при две проверки на друго населено място на същата община, са открити още 1140 литра нелегален алкохол. В избено помещение под жилищната сграда, митническите служители от митническа мобилна група откриват 7 пластмасови бидона с вместимост по 100 литра, пълни догоре с общо 700 литра жълт на цвят етилов алкохол и алкохолен градус между 42 и 55, установени със сертифициран денситометър.

При втората проверка, отново в частен имот, митническите служители откриват още 440 литра етилов алкохол без документи.