Къмпингуващи се оплакаха от полицейски произвол на плаж "Корал" в събота, на 6 юни. Според тях униформени са обискирали палатките, като се превишили правата си. За това сигнализира собственикът на една от обискираните палатки - Любомир Авджийски, който е и юрист.

В пост в социалните мрежи той описва как полицаите са обискирали палатката му и още други две на плажа.

 

От МВР обясниха, че са действали след получен сигнал от охранителите на плажа за "хора, които неправомерно са влезли в имота и има вероятност да са употребили наркотици". Това е била и причината за обиска от страна на униформените, а вътрешната проверка, която са извършили по случая, е показала, че полицаите не са превишили правомощията си, предаде bTV.

Любомир Авджийски обаче не е на същото мнение.

"В събота вечерта бяхме три палатки с около четирима други младежи, непознати за мен. Дойдоха 5-6 полицаи с два джипа. Докато бях вътре някой отвори палатката и започна да обискира. На въпрос: "Защо правят проверка?", те ми казаха, че имат право и няма да ми обясняват", разказа Авджийски.

"Не бяха намерени никакви наркотици, има протокол. Кметът на Царево иска незаконно да изгони хората, които къмпингуват тук. Той праща полицаи, за да обискират. Това са неподвижни дюни, няма действаща забрана тук да няма палатки", допълни той.

От Община Царево посочиха, че имат действаща наредба за опазване на обществения ред, която включва и реда за поставяне на палатки и каравани. Според документа, палатка или каравана може да бъде поставена само с разрешение от главния архитект или нотариално заверена декларация от собственика на имота.

Певецът и китарист Васил Гюров пък коментира, че когато несправедливостта стане закон, съпротивата е дълг. За пореден път виждаме как държавните институции са ползвани за частен интерес, добави той.

"Когато несправедливостта стане закон, тогава съпротивата е дълг. Това са закони, които са написани под натиск и при които по никакъв начин не е зачетено общественото мнение. Нямаме никаква държавност и законност. Държавните институции се ползват за частен интерес, независимо дали става дума за полиция или ДНСК", коментира певецът и китарист Васил Гюров.

От Министерството на туризма посочиха, че не са разпореждали проверки за палатки и каравани.