Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия - Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от нея ще гостува в Бургас.

Експозицията е подредена в Културен център "Морско казино", зала "Ал.Г.Коджакафалията". Цялата колекция съдържа 100 оригинални френски, немски и италиански творби, създавани в ателиетата на Лувъра ("ChalcografiedeLouvre") в един почти 200-годишен период - от XVIII до началото на XX век.

По-голямата част от ценните произведения са гравюри върху мед. Друга част е печатана при братята Кюнцли от Дардоаз - Париж, Кадарт и Шевалие - Холандия и Франция, Сгрилли - Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също - битови и пасторални, портрети, пейзажи.

Изложбата се съпътства и от каталог "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" с азбучен показалец на всички творби, художници и гравьори.

Произведенията са наследство от музея на някогашния Френски колеж "Свети Августин", съществувал в Пловдив до 1948 година. Подготвянето на колекцията за експониране и създаването на каталога бяха реализирани с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив".

Подробностите можете да чуете от интервюто на Елена Димитрова с Йоана Атанасова, уредник в художествената галерия в Пловдив.