Южното Черноморие се отваря през лято 2024 към нов пазар - Узбекистан. Първите чартърни полети ще са през юни, а този сезон ще е пилотен. Линията от Ташкент до Бургас ще се изпълнява до септември. Това каза пред журналисти в Несебър Веселина Котавова, ръководител проекти към Управителния съвет на летищния оператор "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", предаде БТА.

От 22 юни ще може да се лети и от Бургас до Мадрид и обратно. Дестинацията ще се изпълнява за втори поред летен сезон. Полетите по маршрута също ще продължат до септември, посочи Котавова. По думите й Великобритания се очаква да бъде пазар номер едно за Летище Бургас тази година.

Отчита се ръст на записванията, съответно очакваме повишение на пътниците от тази страна. Традиционно сред първите ще бъдат също Чехия, Полша, Германия. При немския пазар възстановяването към момента е сравнително бавно спрямо 2019 година, заяви Котавова.

Летище Варна също добавя нови маршрути към портфолиото си от полети. Редовни полети ще се изпълняват от компанията "Уиз еър". От началото на август ще летят самолети от Франкфурт-Хан (Германия), Прага (Чехия), Тел Авив (Израел), Виена (Австрия).

Котавова днес участва в конференцията "Erlebe Bulgarien" ("Изживей България") в Несебър. Тя бе открита от служебния министър на туризма Евтим Милошев.