Кампанията "Чиста и достъпна Странджа" има за цел опазването на природата и популяризиране на екологичното възпитание. Неин двигател е сдружението "Зелена Странджа", като всяка година то организира акции за почистване на силно замърсени и труднодостъпни места в планината. В кампанията все по-често се включват групи от бургаските училища и университети. Така младежите смесват полезното с приятното, като събират по няколко чувала с отпадъци, докато се разхождат из красивата Странджа, посочиха от пресцентъра на общинската администрация в Бургас.

Оттам допълниха, че вече са проведени и първите две акции за тази година, като възпитаници на Университета "Проф. д-р Асен Златаров" са посетили района около село Голямо Буково, а десетокласници от Компютърната гимназия в Бургас - района около село Белеврен.

Сдружение "Зелена Странджа" съобщава, че в кампанията могат да се включат ученици над 14-годишна възраст от училищата в Бургас, както и от общините Болярово, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско и Созопол, също и съответните общински, училищни, горски администрации и поделения на гранична полиция. Община Бургас и Младежкият международен център помагат с разгласа и осигуряват транспорта и логистиката при всяка следваща акция с участници от Бургас.

От сдружението приканват желаещите да се включат в кампанията директори на училища, учители и ученици от Бургас и гореизброените общини, както и кметове на погранични населени места от Странджа, които желаят да се организира почистване в техния район, да се свържат със "Зелена Странджа". Акциите ще бъдат съпроводени с пешеходен преход в гората, разглеждане на забележителности, беседи и ще имат и образователен характер.