До момента са подадени 80 заявления за включване в програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради в Бургас. Това съобщи пред журналисти заместник-кметът по "Строителство, инвестиции и регионално развитие" в Община Бургас инж. Чанка Коралска.

Според последните промени, които бяха направени по програмата, припомни тя, са наложени лимити на средствата, които един град може да получи спрямо броя на жителите.

"За Бургас този лимит е 80 000 000 лева. Ако го сметнем по индикативните стойности, които са публикувани в насоките - означава, че ще успеем да санираме между 20 и 25 сгради в Бургас, като броят варира в зависимост от тяхната големина. Аз считам, че това не трябва да демотивира хората да кандидатстват, защото колкото по-голям интерес има и колкото повече хора си подготвят добре документите, те ще бъдат включени в резервен списък. Надявам се, че управляващите програмата и народните представители, ще усетят, че хората имат нужда от повече средства и ще се намери начин те да бъдат осигурени - независимо дали сега, с тази програма или по някакъв друг начин", каза Чанка Коралска.

Тя отново посочи, че най-важният елемент при подготовката на документите, с който биха се получили максимален брой точки по подаденото заявление, е наличието на 100 процента съгласие от страна на собствениците в сградата.