Бургас ще отбележи Световния ден на здравето и професионален празник на здравните работници с кампания по профилактика и превенция сред жителите и гостите на града. Кампанията ще е безплатна и ще се състои на 7 април от 9:30 до 17:00 часа в специално обособен здравен район, който ще бъде разположен в близост до сградата на общината. Там ще бъдат поставени седем здравни пункта и две линейки. Това обяви на пресконференция д-р Стамен Пишев, председател на Сдружение "Младите лекари".

Всички желаещи ще могат да консултират здравния си статус с лекари от различни медицински специалности - кардиология, ендокринология, пулмология, неврология, ортопедия, очни и уши, нос, гърло болести болести. Д-р Пишев посочи, че кампанията се осъществява съвместно с местната община и Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Тя е под надслов "Болница на открито".

В една от шатрите студенти по медицина ще дават информация и ще правят демонстрация за оказване на първа медицинска помощ, като сърдечен масаж и обдишване. Ще се измерва артериално налягане, кръвна захар, ще се прави електрокардиография, неврологични прегледи, скрининг за катаракта, за глаукома и зрителна острота, ще се изготвя също диетичен режим. Д-р Пишев помоли гражданите, които имат изследвания от ортопедични прегледи, да ги носят.

"Кампанията ще продължи и след това, в рамките на няколко месеца ще успеем да посетим всички пенсионерски клубове в Бургас, като ще направим базов скрининг и профилактика, ще проведем анкета и здравна беседа на хората", заяви д-р Диан Господинов, заместник председател на сдружението.

Д-р Павел Минев от "Младите лекари" благодари на кмета за подкрепата на идеята и сподели, че целта е да се запази за максимално дълго време най-ценното за всеки човек - здравето.

Студенти по медицина от Медицинския факултет към Университет "Проф. Д-р Асен Златаров" ще демонстрират как се оказва първа помощ при сърдечен арест и други спешни състояния.

Кампанията ще продължи до есента с пътуващи лекарски екипи, които ще посетят всички пенсионерски клубове в Бургас и ще популяризира здравословният начин на живот.