Багер беше забелязан да копае на плаж Аурелия в Равда, община Несебър. 

На снимка, изпратена до БНР и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас се вижда как техниката загребва пясъка от плажа в днешния почивен ден. По случая е сигнализирана и Община Несебър. 

"Има заповед от областната управа в Бургас да не се строят никакви диги и да няма тежки машини на плажа, още по малко да се копае директно от морето", се казва още в изпратения до общественото радио сигнал.

От РИОСВ - Бургас първо обяснили, че отговарят само за плажове част от защитени зони. Малко по-късно от пресцентъра на министерството на околната среда и водите обявиха: 

"Незабавно е прекратено разкопаването на плаж Аурелия. След заповед на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас са проверили днес плажа. В присъствието на органите на МВР е установено, че багер разкопава плажната ивица. Разпоредено е веднага да се преустанови дейността". 

Предстои съставяне на акт, а след установяване на размера на щетите, ще бъде определен размерът на глобата. Министерството на околната среда и водите, включително чрез регионалните си структури, реагира на сигналите на граждани, за да не бъдат допускани незаконни дейности и такива, които биха оказали негативно въздействие върху околната среда.