Майка на 16-годишно момиче церебрална парализа от Бургас написа гневен пост в социалната мрежа срещу работата на ТЕЛК в морския град. Тя твърди, че вече четвърти месец чака удължаване на ТЕЛК решение. Преди дни разбира, че документите ѝ са изгубени, докато дъщеря ѝ има нужда от средства и асистент, който да се грижи за нея.

Симона е с тежка квадри пареза, не ходи и след 16 години как ще проходи не е ясно, твърди Гери Маврова, майка на Симона. Тя очаквала дъщеря й да получи пожизнен ТЕЛК. Това обаче не се случва. Затова майка ѝ Гери Маврова подала документи за смяна на срока на ТЕЛК решението. Подава ги през август, но до декември няма нито писмо, нито известие. На 19 декември разбира, че документите ѝ дори не са задвижени.

"Обясниха ми, че са върнали папката от комисията с бележка, че майката не отговаря на телефона. В комисията пък ми обясниха, че при тях изобщо не са постъпвали документи. Не знам кой по веригата лъже, но вчера се обадиха на мъжа ми по телефона. Ако имало нередности, звънели по телефона. Щом са успели да намерят номера на съпруга ми, са можели да намерят и моя", разказа Маврова пред БНТ.

Становището на Университетската болница в Бургас е, че нямат правомощия върху решенията на ТЕЛК, а обжалването се осъществява пред НЕЛК в рамките на две седмици след излизането на решението - в случая на 19 август. Твърдят, че са потърсили майката и не са успели да се свържат и затова документацията е върната в картотеката на ТЕЛК.

"Аз ако реша да обжаллвам пред НЕЛК, жалбата ще стигне, но те просто няма как да решат, че аз съм искала да обжалвам и съм се объркала едва ли не и затова са ми върнали документите", казва майката.

Жената е подала жалби в Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, РЗИ, както и към директора на бургаската болница.

РЗИ-Бургас е започнал незабавна проверка по случая.

"Решенията, които взема съда, както взема и ТЕЛК-а няма как да бъдат коментирани. Те могат да бъдат жалени и точно затова жената с право още при излизането на решението, две седмици по-късно, е решила и е подала документи и е пожелала да бъде пожизнен срокът", коментира директорът на РЗИ- Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от NOVA.

По димите му проверката ще приключи до ден-два, защото касае организация на дейността на много институции.

"Документите са изпратени естествено чрез картотека в ТЕЛК-а. Незнайно защо два месеца са били там. Предстои проверка, защото от над 10 години няма практика ТЕЛК-а да звъни на телефоните, въпреки че те са описани в заявлението", казва още д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ- Бургас.

Майката негодува срещу системата, защото по думите ѝ всяко едно забавяне води до последици за Симона.

"За нея щетите са, че тя реално от края на май остава без помощи, тъй като няма действащо решение от ТЕЛК и е без право на личен асистент. Ако останалите институции не ни бяха влезли в положение, тя нямаше право да ползва социални услуги като посещение на дневен център, който тя посещава, рехабилитация и така. Защото тя няма действащ ТЕЛК. Докато влезе в сила края на юли месец ТЕЛК-а и почнем да подаваме документи отново - докато се задвижат нещата, тя реално до октомври беше без никакви доходи", категорична е Гери Маврова.

От РЗИ твърдят, че при действащо решение до 2025 г. не е редно правото на личен асистент и социалната финансова помощ на Симона да бъдат спирани. "Защо ще видя, но със сигурност смятам, че няма логика да бъдат прекъснати тези пари. Няма логика", категоричен е директорът на РЗИ-Бургас.

Симона има подадени документи и за социална пенсия в НОИ. Оттам също нямало отговор.

"Ако няма роители и най-вече баща ѝ да работи, да е жив и здрав, това дете е оставено в нищото. Пенсия до ден днешен няма. Тя вече е 16-годишна, има право на пенсия от НОИ. В НОИ съм подала август месец също документи. В края на ноември ходих да питам какво се случва, казаха ми в каря на ноември излизат решенията, но не уточниха коя година ноември", казва майката на Симона.

Жената обмисля да заведе съдебно дело.

"Комисията в Бургас, Първа ТЕЛК комисия с председател д-р Петров, да си понесе последиците за моите главоболия и за подигравката с дететето ми. Това искам", категорична е Гери Маврова.