Координационен механизъм е свикан по спешност заради случая на двегодишната Димитринка. Това обяви Диана Видева, директор Дирекция „Социално подпомагане”-Бургас, цитирана от агенция "Фокус". Двегодишното дете бе пребито от 40-годишен мъж, живеещ на семейни начала с майка му. То стана обект на агресия заради неуредени финансови отношения между побойника и негов познат.

По думите на Видева в Координационния механизъм са участвали представители на всички заинтересовани институции, предоставящи грижа по Закона за закрила на детето. „Това са отдел „Закрила на детето”, детска педагогическа стая, представители от общината, общинска комисия за борба с противообществените прояви. Механизмът се събира винаги по спешност, при случаи за насилие над деца”, каза още Видева. Тя допълни, че според становището на комисията по отношение на детето се предприемат мерки за закрила и то ще бъде настанено за три месеца в Дом за медико-социални грижи „Майка и дете”.

Основанията са, че ще има нужда от продължаваща медицинска грижа, която може да се подсигури там, тъй като майката няма средства да подсигури на дъщеря си адекватна грижа. През този период майката ще остане в кризисен център за един месец. През това време тя ще бъде подпомогната да издейства документи и да подаде такива за защита по Закона за домашно насилие. „Тъй като тя остава и без доходи през този период, ще има възможност да остане в кризисния период за месец-два да задвижи всички процедури по Закона за домашно насилие, да получи защита от съда. В зависимост от това каква защита ще поиска от закона - дали да е отстраняването на мъжа й от жилището или недоближаване до нея и детето - всичко зависи от нея каква мярка за защита ще поиска.