В момента полицията събира нови доказателства и подробности около престъпната й дейност, за да се изготви нов обвинителен акт и да бъде внесен в съда. Това съобщи вчера говорителят на Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов, цитиран от burgasinfo.com.

На 8 юли 2008 г. групата, предвождана от Николай Далакманов и Николай Мечков, бе арестувана. Бандитите бяха обвинени в нанасяне на щети на автомобили чрез палежи и забиване на кирки с цел отмъщения, сплашване, изнудване. Според обвинението те изпълнявали поръчки на конкуренти в охранителния бизнес.

Съдът даде ход на делото срещу бандата с кирките през януари м. г., но още през февруари го върна на прокуратурата с мотива, че има пропуски в разследването. Деветимата задържани и обвинени в участие в организирана престъпна група пък бяха пуснати на свобода срещу 3000 лв. за всеки. Те бяха освободени от ареста, защото изтече едногодишният срок на задържането им. Забиването на кирки се смята за бургаски патент.

Инцидентите от този род в морския град са над 40. За пръв път окичено с кирки се оказа лъскавото ауди на Здравко Донев-Капона, който се смята за предводител на имотната мафия в Бургас. Преди няколко месеца Капона бе арестуван заедно със свои авери и обвинен в имотни измами. Що се отнася до отмъщението, предполагаше се, че когато се отнася за дългове, кирките означават 10 000 лв. или друго кръгло число.

Ако дългът е нов - кирките са нови, даже с етикетите, ако е отдавнашен - сечивата са стари. Бандата с кирките бе пусната през лятото на 2009 г., а последният случай на забиване на кирки в Бургас е от февруари м. г.