Като цяло освен битовите инциденти, които са свързани с употреба на алкохол, не бихме могли да кажем, че има драстично нарушаване на обществения ред и помрачаване на празничната атмосфера за посрещане на 2011 г. Това каза Цветелина Рандева, говорител на Областна дирекция на МВР в Бургас, цитирана от "Фокус".

„Общо взето инцидентите бяха свързани най-вече с небрежност при боравене с общоопасни средства каквито в случая се оказват увеселителните фойерверки. В едно от Руенските села настъпи инцидент от страна на човек използвал такива фойерверки. Той запали собствения си сеновал, който за съжаление изгоря до основи и по този начин лиши селскостопанската си животновъдна продукция от така нужната храна за през зимния сезон. Предполагам, че неговите съседи и приятели ще му окажат съдействие, така че до пролетта ще се справи с последиците от собствената си небрежност”, каза Рандева.

По думите й не могат да се подминат и инцидентите свързани с употреба на алкохол, но те не са толкова много на фона на катастрофите, които са станали по тази причина за изминалата 2010г. Тогава в Бургаски регион са осъществени 329 тежки пътни инциденти, при които са загинали 38 души, а ранени са 400. „На фона обаче на предходната 2009г можем да се похвалим с намаление, както на общия брой на катастрофите, така и в броя на загиналите и ранени. Налице е намаление при катастрофите с 39 броя, а при ранените – 19, което си е постижение имайки предвид, че особено през активния летен сезон от тук преминава много интензивен летен пътен трафик”, коментира още говорителят на Областната дирекция.

Броят на ранените също е намален като от 410 за 2009 г през 2010 г са 400. Според нея освен добрата превантивна работа, която служителите от сектор „Пътна полиция” са осъществили с водачите, важна роля са изиграли и медиите. „Отчитам, че голям е бонуса, който представителите на медиите са дали в борбата с тежките катастрофи. Едва ли без участието на медиите бдителността на шофьорите, а и на пешеходците би била на това ниво, и едва ли биха се спасили тези 19 човешки живота”, допълни още Рандева.