Офертите ще се приемат до 30 март, а срокът за изпълнение на поръчката е 480 дни от сключването на договора с избрания изпълнител. Той ще трябва да модернизира сега съществуващата сграда, съобщава Burgasnews.

Сградата на Магазия 1 е строена през 1903 г. и е една от най-старите постройки на територията на пристанището. Конструкцията й наподобява тази на Айфеловата кула. Тя има историческа стойност, тъй като такива конструкции в момента не се изпълняват. Затова и целта е да се запази нейната уникалност.

В момента състоянието й е окаяно – има счупени елементи, наблюдава се корозия.

Предвидено е след ремонта сградата, която е голяма близо 3000 кв. м, да се превърне в морски център с изложбени, атракционни и образователни функции.

Ще има ресторант с морска кухня, кафе бар, детски развлекателен център, както и многофункционална зала за провеждане на различни събития. Обсъдена е и възможността тук да става качване и слизане на пътници от пасажерските кораби.

В края на миналата година в Бургас беше официално открита Зоната за обществен достъп. Вече бургазлии и гостите на града могат свободно да се разхождат в порта.

Предстоят още редица дейности по модернизацията на района. Ще бъдат ремонтирани вълноломът, пешеходната алея, околното пространство ще бъде облагородено, отбелязва Топновини.бг.

Над 40 000 круизни туристи са посетили Бургас през изминалата година. На Морска гара са обслужени 27 пасажерски лайнера на едни от най-големите оператори, като Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Carnival Cruise Lines.