Лондон подкрепя проекта за военен команден център на ЕС

Последно обновяване: 06:18 | 18 май 2017
Сн.: БТА
Шефът на британските въоръжени сили маршал Стюърт Пийч по време на среща с колегите си от НАТО вчера в Брюксел
Британското министерство на отбраната заяви вчера, че подкрепя проекта за създаване на европейски военен генерален щаб, предаде Франс прес. stat
Агенцията, цитирана от БТА, добавя, че Лондон продължава да е против подобно название, с което досега блокираше конкретизирането на проекта.

Подкрепяме създаването на Способности за планиране и провеждане на военни операции (Military planning and conduct capability, MPCC), наричани по-популярно европейски военен генерален щаб, заяви говорител на министерството.

Той изрази увереност, че "проектът ще бъде финализиран утре (т.е. днес)", на срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел.

Говорителят обаче подчерта, че става въпрос за генерален щаб, тъй като в него има едва 20 души, и така запази семантичния спор, накарал британците първоначално да се противопоставят на проекта.

Този команден център е ключов проект на ЕС в развиването на концепцията за обща европейска отбрана, припомня АФП.

На среща в Брюксел през март 28-те страни от Евросъюза се споразумяха да приемат правен инструмент за създаване на генерален щаб.

Названието "оперативен генерален щаб" предизвика съпротива у британците, според които НАТО, в която САЩ играят първостепенна роля, трябва да остане единствената организация за колективна отбрана.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
62%
гласували: 158
38%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Дайнов: Само с ентусиазъм няма как да влезем в Шенген

Похвално ще е политиците ни да са единодушни в името на националната кауза Шенген. Но да не ни демонстрират само ученически ентусиазъм.