Лондон подкрепя проекта за военен команден център на ЕС

Последно обновяване: 06:18 | 18 май 2017
Сн.: БТА
Шефът на британските въоръжени сили маршал Стюърт Пийч по време на среща с колегите си от НАТО вчера в Брюксел
Британското министерство на отбраната заяви вчера, че подкрепя проекта за създаване на европейски военен генерален щаб, предаде Франс прес. stat
Агенцията, цитирана от БТА, добавя, че Лондон продължава да е против подобно название, с което досега блокираше конкретизирането на проекта.

Подкрепяме създаването на Способности за планиране и провеждане на военни операции (Military planning and conduct capability, MPCC), наричани по-популярно европейски военен генерален щаб, заяви говорител на министерството.

Той изрази увереност, че "проектът ще бъде финализиран утре (т.е. днес)", на срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС в Брюксел.

Говорителят обаче подчерта, че става въпрос за генерален щаб, тъй като в него има едва 20 души, и така запази семантичния спор, накарал британците първоначално да се противопоставят на проекта.

Този команден център е ключов проект на ЕС в развиването на концепцията за обща европейска отбрана, припомня АФП.

На среща в Брюксел през март 28-те страни от Евросъюза се споразумяха да приемат правен инструмент за създаване на генерален щаб.

Названието "оперативен генерален щаб" предизвика съпротива у британците, според които НАТО, в която САЩ играят първостепенна роля, трябва да остане единствената организация за колективна отбрана.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати