40 депутати готвят импийчмънт за Тереза Мей

Последно обновяване: 09:21 | 12 ноември 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Британският премиер Тереза Мей управлява страната в сложна обстановка
40 депутати-консерватори от британския парламент са готови да свалят министър-председателя Тереза Мей. stat
Те ще подпишат писмо, в което ще обявят недоверие спрямо своя съпартиец и министър-председател на страната Тереза Мей, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Това е с осем души по-малко от необходимото за предизвикване на нови избори за председател на партията – механизъм, чрез който Мей може да бъде свалена от премиерския пост и да бъде заменена с друг консерватор.

Мей се бори да запази властта си над партията, след като на парламентарните избори от юни тази година, които тя свика, партията ѝ загуби абсолютното мнозинство в парламента.

Разделено относно как да изведат Великобритания от ЕС и ударено от многобройни скандали, свързани с министри, правителството на Мей не е успяло да поеме контрол над хаотичната политическа ситуация, която отслабва позициите на Лондон по време на преговорите за Брекзит.

В случай на избор на партиен председател, ако претендентът победи Мей, той ще заеме постовете лидер на консерваторите и министър-председател на Великобритания. Не са необходими парламентарни избори това да се случи.

Наскоро британският премиер заяви, че ще постави точните дата и час на Брекзит в проектозакон за излизането на страната от ЕС.

Тя даде да се разбере, че Великобритания ще напусне Съюза в 11 часа вечерта местно време на 29 март 2019 г. (1 часа през нощта българско време на 30 март).


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.