Споразумението по Брекзит все още неясно

Последно обновяване: 15:40 | 4 декември 2017
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Верхофстат оцени като 50:50 шансовете за постигане на споразумение за Брекзит
Великобритания и ЕС все още не са стигнали до окончателно споразумение за условията на "развода". stat
Това каза върховният координатор на Европейския парламент за Брекзита Ги Верхофстат, цитиран от Ройтерс и БТА. Той говори пред репортери в Брюксел след срещата си днес с главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Верхофстат оцени като 50:50 шансовете за постигане на споразумение при очакваното по-късно днес посещение на британската премиерка Тереза Мей в Брюксел. Според него парламентът все още иска от Лондон повече гаранции за правата за гражданите на ЕС във Обединеното кралство.

По-късно Верхофстат излезе с писмено заявление, в което се казва:

"Аз подчертах приоритета за Европарламента: да се гарантира, че на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, няма да им се налага да преминават през неясни, задължителни и тежки процедури на висока цена. Техните права трябва да бъдат гарантирани. Те са дошли във Великобритания добронамерено, за да допринесат за британското общество, и трябва да бъдат третирани с полагащото им се уважение".

Друг евродепутат от групата за Брекзита - Елмар Брок, който също бе на срещата, каза, че има "много добри изгледи" за споразумение и че разговорът на Мей с Барние и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да реши важни въпроси.

Брок добави, че е бил "удивен" от досегашния напредък на преговорите и че остават различия "само по някои формулировки".

Говорителят на Тереза Мей, цитиран от Ройтерс, направи пред репортери в Лондон сходно изявление, като каза, че все още има какво да се направи за постигането на споразумение, но е налице добър напредък. Според агенцията днешната среща на Мей с Юнкер и Барние е последният шанс да се разбере, дали може да се премине към втория етап от преговорите - т.е. към обсъждане на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзита.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Има ли краен срок за старт на «Брекзит»-а


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Франсоа Оланд, президент на Френската република
32%
гласували: 205
68%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

19 декември

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние се срещна в София с премиера Бойко Борисов и с членове на правителството.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.