Около 60 души умряха от измръзване напоследък в Европа

Последно обновяване: 05:43 | 11 януари 2017
Сн.: БТА
В Румъния, при минус 20 градуса, полицаи са мобилизирани да разчистват снега
Студената вълна продължава да сее смърт в Европа със седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния. stat
Общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души, предадоха Франс прес и БТА.

Полша, където температурата в някои региони спадна до минус 20 градуса по Целзий, е най-силно засегнатата страна. Там още шест души починаха в понеделник, съобщи правителственият център за национална сигурност.

За шест дни в от резултат на хипотермия, съобщи румънското здравно министерство.

В Словакия поради студа са умрели четирима души от 6 януари насам, съобщи за АФП говорителят на службите за спешна помощ Йозеф Минар.

Поне за още седем смъртни случая на Балканския полуостров бе съобщено през последните 24 часа, включително три в Сърбия, три в Македония и един в Албания, посочиха местни медии.

В Южна Сърбия, където температурите паднаха под минус 20 градуса и бе обявено извънредно положение, 88-годишен мъж и 64-годишният му син са починали от студ в село Дуга Поляна.

Националната телевизия РТС разказа за необикновен случай в село Смолинац, в източната част на страната, където мъж е паднал в дълбока дупка и останал в нея два дни при температури от под минус 20 градус и в крайна сметка бил спасен от свой съсед.

От Атина към гръцкия остров Лесбос вчера тръгна военен кораб, в който ще бъдат подслонени до 500 бежанци и мигранти, живеещи в палатки на острова, където натрупа сняг през последните дни.

Студената вълна, дошла от Скандинавския полуостров в края на миналата седмица, взе жертви и в други страни в Европа като Чехия, България, Македония, Беларус и Италия, главно бездомници и мигранти.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За балотажа на изборите за президент във Франция


Франсоа Фийон
кандидатът на Републиканците за президент на Франция
Марин Льо Пен
кандидат за президент на Франция от Националния фронт
28%
гласували: 107
72%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


С какво България отблъсква германските пари

Остър дефицит на квалифицирани кадри, правна несигурност, корупция.