Вероятно имам много добри отношения с Ким, каза Тръмп

Последно обновяване: 07:07 | 12 януари 2018
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Ким Чен-ун получи прозвището ”човека ракета” и в отговор нарече Тръмп ”умопобъркано американско изкуфяло старче”
Американският президент Доналд Тръмп намекна вчера, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. stat
Президентът обаче не пожела да каже дали двамата са разговаряли.

За нито един действащ президент на Съединените щати не е известно да е разговарял с лидер на Северна Корея. Двете страни още са в състояние на война и нямат дипломатически отношения, тъй като Корейската война приключва през 1953 г. без мирен договор, отбеляза АП, цитирана от БТА.

"Вероятно имам много добри отношения с Ким Чен-ун", заяви Тръмп в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". Запитан дали е разговарял с Ким, Тръмп отговори уклончиво: "Няма да кажа дали съм, или не съм. Просто не искам да коментирам".

Президентът даде това интервю, след като двете Кореи проведоха първите си преговори от две години насам и Пхенян се съгласи да участва следващия месец на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Тръмп си приписа заслугите за подновения междукорейски диалог и каза, че Северна Корея е усетила натиска от предвожданата от САЩ кампания по налагане на санкции заради ядрената и ракетната й програма.

Тръмп и Ким поддържаха войнствена реторика и си размениха обиди през изминалата година, през която Северна Корея ускори изпитанията на оръжия и изглежда на прага на това да се сдобие с ракета с ядрена бойна глава, която може да удари континенталната част на САЩ.

Американският президент нарече Ким "Човекът ракета", тръгнал на "самоубийствена мисия", а севернокорейският вожд нарече 71-годишния Тръмп "умопобъркано американско изкуфяло старче".

В новогодишното си обръщение миналата седмица Ким каза, че има "ядрен бутон", който може да изстреля ракети навсякъде в САЩ, а Тръмп отговори, че има много по-голям и по-мощен "ядрен бутон".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 418
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.