Пожарникари извадиха маркуча и носилката за депутатите

Последно обновяване: 14:23 | 14 септември 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Пожарникар се кани да гаси ”пожара' в парламента
Пожарникари и полицаи излязоха на протест в центъра на София. Исканията им за пореден път са за повишаване на заплатите, а за пожарникарите и нови униформи. stat
Заместник-председателят на най-големия полицейски синдикат Илия Кузманов коментира, че две години никое ръководство на МВР не е взело мерки за това във всеки противопожарен екип да има по трима души.

Той припомни исканията на СФСМВР заплатите на униформените да се увеличат със задна дата с 15 процента. Ако това не се случи до януари, протестите на служители в МВР ще станат ежедневни, цитира предупреждението му БТА.

Пожарникарите демонстрираха пред сградата на парламента как по европейски стандарт в екип трябва да има поне по шестима души, за разлика от България, където най-често са по двама. Подобен протест има довечера и във Варна.

Пред парламента бе проведена кратка демонстрация на пожарникарски умения с маркуч и носилка, на която бе носен "ранен".

Вижте снимки >>

Искам заплатите на полицаите да бъдат 2000 евро, но това няма как да стане, коментира заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов. Той не отговори категорично на въпроса откога и с колко заплатите на униформените ще бъдат увеличени.
По думите му това зависело от възможностите на бюджета.

Балабанов припомни, че част от исканията на протестиращите полицаи са вече удовлетворени - пари за униформи и отпадане на лимита за гориво.

Заместник-вътрешният министър е съгласен, че заплатите на работещите в системата трябва да бъдат увеличени, но допълни, че тези решения не се взимат от него.
Той декларира, че след всяка среща със синдикатите резултатите веднага се докладват на министъра.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Опасна ли е Русия за България?


Бойко Борисов, премиер на България, лидер на ГЕРБ
Сергей Станишев, председател на ПЕС, бивш премиер на България
20%
гласували: 133
80%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

4 май 2017

Парламентът гласува кабинетът "Борисов 3".


Трудно време да си генерален секретар на ООН

Трудно време да си генерален секретар на ООН: дебютът на Антониу Гутериш на сцената на годишната среща на световните лидери.