Полша готова да приеме мигранти от Европа, но не от Сирия

Последно обновяване: 07:23 | 7 август 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски
Полша обяви, че е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изток, пише британският "Дейли експрес". stat
През 2015 година, страните от ЕС приеха план за релокацията на 160 хиляди мигранти от бежанските лагери в Италия и Гърция, напомня изданието.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви пред РИА Новости, че релокацията на тези мигранти нарушава европейските споразумения.

„Полша е отворена за миграция. Тази година например издадохме 1 267 000 визи за украинци. Половината от тях са за работа“, каза той.

Брюксел: Разбързайте се с попълване на бежанските квоти >>

„Отворени сме не само за миграция от Украйна, но и от Беларус, както и други страни. Не искаме да участваме в задължителния процес на релокация на мигранти от Близкия изток и Африка. Не искаме да изпълним решението на Европейския съюз, взето през септември 2015 година“, категоричен е полският външен министър.

През юни Европейската комисия започна процес срещу Полша, Чехия и Унгария, заради нежеланието им да приемат мигранти.

Брюксел премина и към втора фаза на наказателни процедури срещу трите страни, защото те продължават да отказват да приемат кандидати за убежище по задължителната схема.

ЕК наказва Чехия, Унгария и Полша, защото не искат мигранти >>

Управляващите в Полша от партията "Право и справедливост" заявиха, че са „доволни“ от съдебните действия срещу тях, отбелязва британският вестник.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?