Тръмп заплаши да спре парите на палестинците

Последно обновяване: 07:30 | 3 януари 2018
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Палестинци протестираха във Витлеем в костюми на Дядо Коледа срещу решението на Тръмп да премести посолството на САЩ е Ерусалим
Доналд Тръмп призна, че мирният процес в Близкия изток е в безизходица и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската автономна власт. stat
"Плащаме на палестинците СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ годишно и не получаваме нито признателност, нито уважение. Те дори не искат да преговарят за твърде закъснелия мирен договор с Израел", написа президентът на САЩ в Туитър.

"Ние изтеглихме от масата Ерусалим - най-тежката част от преговорите, и затова Израел ще трябва да се отплати с повече. Но тъй като палестинците не искат да преговарят за мир, защо изобщо да им правим в бъдеще такива масирани плащания?", продължи да туитва Тръмп.

АП напомня, че той отдавна изразяваше готовност да посредничи за мир в Близкия изток, за да се постигне "окончателна сделка", предаде БТА.

Тръмп разгневи мнозина в Близкия изток, когато обяви миналата година, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел и ще преместят там посолството си. С тази серия от туитове президентът негласно призна, че решението му за Ерусалим проваля плановете на неговото правителство да възобнови мирния процес между израелци и палестинци, отбелязва АП.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 417
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.