САЩ порязаха Пакистан с 255 млн. долара военна помощ

Последно обновяване: 07:52 | 2 януари 2018
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Доналд Тръмп спря военната помощ за Пакистан
Правителството на президента Доналд Тръмп реши да отложи предоставянето на 255 милиона долара, обещани на Пакистан за борба с тероризма. stat
Това съобщи вчера телевизионният канал "Фокс нюз", позовавайки се на представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, предадоха ТАСС и БТА.

"Засега САЩ не възнамеряват да предоставят на Пакистан 255 млн. долара, които бяха одобрени в рамките на военната помощ за чужбина още през финансовата 2016 г.", заяви той.

По думите му американският президент е дал ясно да се разбере, че САЩ очакват от Пакистан решителни действия в борбата срещу терористите на своя територия, както и че действията на пакистанската страна по това направление ще определят траекторията на развитие на двустранните отношения, в това число бъдещото съдействие в гарантирането на сигурността.
Правителството на Тръмп внимателно ще прецени "равнището на сътрудничество от страна на Пакистан", каза още той.

По-рано вчера Тръмп, недоволен от това как Исламабад противодейства на екстремистките групировки на своя територия, заяви в Туитър, че САЩ напразно са оказвали на Пакистан финансова помощ в продължение на много години.

"Съединените щати неразумно даваха на Пакистан над 33 милиарда долара помощ в продължение на 15 години, а те не ни дадоха нищо друго освен лъжи и коварство, мислейки нашите лидери за глупаци. Дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан и практически не помагат. Стига толкова!", написа президентът.

През юли миналата година Пентагонът обяви, че американският министър на отбраната Джеймс Матис е решил да удържи почти половината сума от компенсациите за Пакистан за подкрепата за американски операции през финансовата 2016 г. заради недостатъчни усилия в борбата срещу терористичната мрежа "Хакани".

В разпространено тогава изявление беше уточнено, че общата сума, която трябва да се изплати на Исламабад, трябвало да бъде 900 млн. долара, от които 550 млн. долара вече били предоставени към онзи момент. Но "в светлината на решението на министъра допълнителните средства за подпомагане на Пакистан няма да бъдат достъпни", подчерта Пентагонът.

На 18 декември, представяйки своята Стратегия за национална сигурност, Тръмп посъветва Пакистан да бъде по-сговорчив по въпросите на борбата с тероризма.

По време на изненадващото си посещение в Афганистан преди десетина дни, вицепрезидентът Майк Пенс увери американските войски, че "президентът Тръмп държи Пакистан под око", припомнят световните агенции.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За климатичните промени и величието


Доналд Тръмп, президент на САЩ, към американците
Еманюел Макрон, президент на Франция, към американците
22%
гласували: 417
78%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

18 декември 2017

Доналд Тръмп представи стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.