Русия обяви 9 американски медии за чуждестранни агенти

Последно обновяване: 11:46 | 5 декември 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Радио ”Гласът на Америка” ще бъде обявено за чуждестранен агент в Русия
Руското министерство на правосъдието обяви за "чуждестранни агенти" девет американски медии, след като президентът Владимир Путин обнародва законова поправка. stat
Това предаде Франс прес, като се позова на комюнике на ведомството.

За "изпълняващи функциите на чуждестранен агент" са обявени радио "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/ Радио "Свобода", финансирани от Конгреса на САЩ, както и още седем свързани с тях медии.

Освен радио "Гласът на Америка" и "Радио Свободна Европа"/ Радио Свобода", под действието на закона попадат също телевизия "Настоящее время", татарско-башкирската служба на "Радио Свобода" (Azatliq Radiosi), сайтовете "Сибир. Реалии", "Idel. Реалии", "Фактограф", "Кавказ. Реалии" и "Крим. Реалии".

В края на ноември президентът Путин обнародва закон за регистрирането на всички действащи в Русия международни медии със спорната формулировка "чуждестранен агент" в отговор на задължаването на руската държавна телевизия Ар Ти (RT, бившата "Раша тудей") да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ.

Висши американски представители обвиниха руската телевизия в опит да влияе на миналогодишните президентски избори, спечелени от Доналд Тръмп.

Съветът по правата на човека към руския президент осъди закона, отбелязвайки, че "министерството на правосъдието ще може произволно да окачестви всяка чуждестранна медия като чужд агент". Законът, разкритикуван остро от правозащитните организации "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава регистрираните като "чуждестранен агент" медии да дават на властите информация за финансовото си състояние и да посочват изрично в материалите си, че са регистрирани като чужд агент, което ще рече, че обслужват интересите на чуждо правителство.

Изискването за регистрация на медиите се въвежда с поправка към действалия досега закон от 2012 г., който се отнасяше само за неправителствените организации.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Кой е спасил българските евреи?


Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия
Екатерина Захариева, министър на външните работи на България
21%
гласували: 449
79%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 март 2017

Руският опозиционер Алексей Навални е осъден за организиране на протест.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.