Източна Европа: ЕС не е пълен без Западните Балкани

Последно обновяване: 16:48 | 11 октомври 2017
Редактор: Таня Тодорова
Сн.: МВнР
Екатерина Захариева ще участва в среща на външните министри в Унгария
Страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани се обявиха за по-бърза интеграция на региона в ЕС по време на Българското председателство. stat

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е в Будапеща на среща на първите дипломати на Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния, България, Словения, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Албания и Република Македония.

Всички те изразиха надежди за ускоряване на предприсъединителните процеси на страните от Западните Балкани по време на Българското председателство през първата половина на 2018 г., а румънският външен министър Теодор Мелешкану подчерта, че договорът за приятелство между България и Република Македония е пример за целия регион.

"Стабилността и просперитетът на Западните Балкани е дългогодишен външнополитически приоритет на България и нямаше как да не е във фокуса и на нашето председателство.

Призивът към нашите приятели е: Правете реформите заради вашите граждани, не само заради бъдещото ви членство в Европейския съюз", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Твърдо вярваме, че без Западни Балкани в ЕС европейският проект няма да е завършен и Европа няма да е достатъчно стабилен и сигурен континент. Нашата цел е догодина на срещата на върха на ЕС в София да имаме ясен план за всяка една от балканските страни - допълни още българският първи дипломат. - Ние сме балканска държава и аз се гордея с това. Когато оставим историята в миналото, гледаме напред в бъдещето, и сме честни и открити за проблемите си ще постигнем много по-бързо напредък."

Захариева подчерта, че освен политическата подкрепа за шестте страни от региона, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да бъде оказана техническа и експертна помощ в преговорния процес. Тя подчерта и колко е важно да се инвестира в инфраструктура и свързаност във всички аспекти.

Тя представи и идеята на българския комисар Мария Габриел за премахване на роуминга с ЕС в тези държави. "Не може да сме богати, демократични и развити, ако съседите ни не са. Може да разчитате на нас за всякакъв вид помощ", обърна се Захариева към колегите си от Западните Балкани.

"Искаме дата за започване на преговори за Република Македония и Албания и то не по-късно от първото тримесечие на 2018 г.", каза унгарският външен министър Петер Сиярто, домакин на форума.

Унгария също поиска Европейският съюз и НАТО да ускорят интеграцията на страните от Западните Балкани.

Унгарският външен министър предупреди, че при нестабилност на югоизточния регион на Европа има съществен риск той да не успее да противостои на нова миграционна вълна. ЕС също така трябва да предложи на Босна и Косово "реалистични и постижими цели и календар за интеграция", посочи министърът.

Чешкият зам.-външен министър Якоб Дюр изтъкна: "Надявам се Българското председателство да има водеща роля в процесите по европейска интеграция на Западните Балкани. Стискаме палци на София за организирането на неформалния съвет на лидерите от ЕС и приветстваме ролята ви да бъдете адвокат на тези държави в ЕС".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Поругаването на паметна плоча на Каймакчалан


Министерство на външните работи на Рeпублика Македония, официално съобщение
Бойко Борисов, министър-председател на Република България
5%
гласували: 390
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

2 февруари 2017

САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия разкритикуваха решението на румънското правителство за декриминализиране на някои корупционни нарушения.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.