Йотова: Политиката за равнопоставеност на половете регресира

Последно обновяване: 13:03 | 9 март 2018
Сн.: БТА
Илияна Йотова: Не можем да сме горди от направеното с Истанбулската конвенция
Според вицепрезидента Илияна Йотова политиката за равнопоставеност между половете бележи регрес и слиза все по-надолу в дневния ред на обществото ни. stat
Йотова каза това при откриването на форум за правата на жените, организиран от Български фонд за жените с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт".

Тревожно е, че дори и политически лидери жени бягат от тази тема, каза още Йотова.

По повод развилата се "буря" около Истанбулската конвенция Йотова каза, че не приема тезата, че обществената нетърпимост и борбата с насилието е намеса в личния живот на хората. Обществото не бива да бъде мълчаливо и безучастно към насилието над жени, защото по този начин се превръщаме всички ние в значителна част от този проблем, заяви вицепрезидентът.

Йотова допълни, че много се е изговорило по темата, при това и от политици и държавници, които не са си дали труда да прочетат този документ. По думите на вицепрезидента в бурния поток от популистки изказвания най-малко се е чул гласът на жертвите, на тези, които страдат от домашно насилие. Говорихме за всичко друго, но не за насилието, коментира Илияна Йотова.

Тя допълни, че не смее да си помисли, че сме привикнали от новините за поредната жена или дете, възрастен човек, жертви на домашно насилие. По думите на вицепрезидента не можем да сме горди от направеното с Истанбулската конвенция. В деня, в който конвенцията беше изтеглена от Народното събрание, едно младо момиче от столицата на България загуби живота си, зверски пребито от приятеля си, за който са знаели съседите, роднините, полицията, допълни Йотова.

"Ще кажете, че една конвенция не е панацея и ще бъдете прави, но къде е волята за промяна на законите, къде е волята като хора да се справим с тези чудовищни случаи. Дано с поведението си не сме дали допълнителна сила и увереност на насилниците, че могат да продължават така, защото ще останат безнаказани", допълни още Илияна Йотова.

Според нея в крайна сметка отношението към най-уязвимите групи в едно общество е мерило за неговото състояние и степен на развитие. Безпомощността да се осигуряват възможности за жените и равен шанс, се изрази в залитане в една много тревожна тенденция - уж защита на традиционни ценности, коментира вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова напоследък се получи така, че ако тръгнеш да говориш за правото на избор на жените, рискуваш да си навлечеш тежки антикампании като рушител на традиционните ценности. Йотова потърси причините за регреса на политиката по равнопоставеност в двете кризи - финансовата и миграционната. По думите й при финансовата криза оцеляването измести правата и милиони хора останаха на улицата за броени часове. Политиката на рестриктивните мерки удари най-слабите хора - жените с несигурни работни места, социално слабите, допълни Йотова.

Според нея финансовата криза е породила и явлението работещи бедни, както и нерегламентирания труд , който също е ударил основно жените. Според последните проучвания жените, заети в нископлатени сектори работят средно по шест часа седмично повече от мъжете, но имат повече прекъсвания в кариерата и много по-малко повишения, каза вицепрезидентът.

Тя допълни, че зад цифрите и процентите стоят отнети права - правото на майчинство, социални услуги, разлика в пенсиите. Според Йотова втората голяма криза - миграционната, породи темата за правата на жените, които пристигат като бежанци , условията, в които са поставени и това, че стават жертва на трафик. В 21 век започнахме да говорим за съвременно робство, отбеляза вицепрезидентът. Според нея е недопустимо тази чувствителна тема да се използва като политическо оръжие и често в ръцете на популисти.

Вицепрезидентът изнесе и статистически данни за разликите в заплащането между мъжете и жените. То е различно в различните държави - членки на ЕС, като най-ниските стойности са в Италия - малко над 5 процента, а най-сериозната разлика е в Естония - почти 27 процента, каза Йотова. Безработицата средно за жените в трудоспособна възраст е 25 процента и 19 процента при мъжете. Разликата в доходите между мъжете и жените е 23 процента в полза на мъжете при еднакви трудови условия, професионализъм и качества, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни, че съществува Европейски ден на равното заплащане. За 2017 година този ден е бил 3 ноември, като тогава всички европейки символично спират да работят, защото е изчислено, че от тази дата до края на календарната година техният труд е безплатен. Жените в бордовете са само една четвърт от членовете на големите компании, допълни Йотова. За тринадесет години участието на жени в националните парламенти е увеличено едва със седем процента и това го отчитаме едва ли не като крупен успех, каза вицепрезидентът. По думите й на този фон има един парадокс, който трябва да се отбележи - когато са запитани европейските граждани, 70 процента от тях казват, че трябва да има законови мерки, които да гарантират равнопоставеност между мъжете и жените, а 86 процента смятат, че могат да бъдат представени от жени политици.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 145
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.