До 15 г. затвор и до 20 000 лв. глоба за трафик на бежанци

Последно обновяване: 11:57 | 11 януари 2017
Редактор: Десислава Димитрова
Сн.: БТА
Най-голяма подкрепа промените получиха от ПФ, която заявиха, че напролет ”скакалците” ще напъплят
Парламентът прие по-строги наказания за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната и да преминават през нея stat
За промените в Наказателния кодекс, внесени от АБВ, на първо четене "за" гласуваха 117 депутати, 4 бяха „против“, а двама се въздържаха.

Лице, което набира, транспортира, укрива или приема, отделни хора или групи и ги преведе през границата, ще се наказва с от 5 до 12 г. затвор и глоба от 15 до 20 000 лв.

Народните представители решиха още, когато деянието представлява опасен рецидив или е извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, наказанието да бъде лишаване от свобода от 7 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на извършителя.

Парламентът прие още, лице, което преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Гласувано бе и лице, което образува или ръководи организирана престъпна група, да се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Лице, което участва в такава група, пък ще бъде съдено на лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Предложението на Мариана Тодорова от АБВ за срок от 3 дни между първо и второ четене, в които промените да се гласуват от настоящия парламент, обаче бе отхвърлено.

ГЕРБ иска прецизиране. ПФ твърдо срещу "скакалците"

Ще подкрепим промените на първо четене, коментира по време на дебатите Димитър Лазаров от ГЕРБ. Той обяви, че би следвало между първо и второ четене да се прецизират някои от текстовете, защото предвидените увеличавания на наказанията не са балансирани, предаде "Фокус".

ПГ на ПФ ще подкрепи промените, защото бежанската криза е една от най-големите заплахи за нашата родина, заяви пък председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

"Зимата ще мине, хубавият пухкав бял сняг ще се стопи и скакалците ще напъплят пак, макар че България е защитена", коментира той, цитиран от БТА.

ДПС ще подкрепи промените, защото визират действителен проблем и посочват истинския виновник, каза  Четин Казак от ДПС. По думите му проблемът за незаконно пребиваване в страната и границата е придобил огромна острота сега, с увеличения миграционен натиск.

"Определени медии и политически сили създават в българското общество настроения, като настройват обществото не срещу онези субекти, които са истинските виновници за проблема, а срещу самите тези, които стават или жертви, или се възползват от противозаконните действия на трафикантите и каналджиите", добави Казак.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
6%
гласували: 235
94%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.