ГЕРБ поиска от КС преценка на Истанбулската конвенция

Последно обновяване: 15:30 | 8 февруари 2018
Сн.: БТА
Данаил Кирилов: Ще съобразим правното си поведение с решението на КС
ГЕРБ внесе в Конституционния съд /КС/ искането за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция /ИК/ с Конституцията. stat
Искането беше внесено от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията, заяви пред журналисти Данаил Кирилов след депозираното искане в Конституционния съд.

Анализирали сме всички отрицателни становища. Дали сме и нашите аргументи „за”. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии, поясни Кирилов.

Според него, реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, или обратното.

„Съобразно това кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме бъдещи, евентуални или хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, включително и от съгласието и консенсуса в парламента”, допълни Кирилов.

„До този момент ние активно се борим за подкрепа в парламента, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа в парламентарния аспект на този анализ”, коментира още той.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За провеждането на референдум за Истанбулската конвенция


Корнелия Нинова
Председател на БСП
Форум "Гражданско участие"
92%
гласували: 138
8%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".