Арест грози над 700 каталунски кметове

Последно обновяване: 18:22 | 13 септември 2017
Редактор: Мануел Насименто
Сн.: БТА
Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон е убеден сепаратист
Испанската прокуратура разследва над 700 каталунски кметове преди обявения за незаконен референдум за независимост. stat
Испанската прокуратура съобщи, че разследва над 700 кметове в Каталуния за съдействие при организирането на референдума за независимост, обявен от Върховния съд за незаконен.

На полицията е наредено на полицията да арестува всеки от тях, който откаже да сътрудничи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Просепаратистката коалиция, която управлява автономната област, обяви, че въпреки забраната гласуването ще се състои, и поиска от 947-те кметове в Каталуния да подготвят всичко необходимо за допитването.

Правителството на премиера Мариано Рахой се закани да спре референдума и днес главният прокурор Хосе Мануел Маса възложи на провинциалните прокурори да разследват 712 кметове, които вече да осигурили места за гласуване на 1 октомври.

Той нареди на полицията да ги арестува, ако не се явят да дадат показания.

Същевременно премиерът на Испания Мариано Рахой призова хората в Каталуния да се въздържат от участие в планирания за 1 октомври референдум за независимост на областта.

"Ако някои ви призовава да гласувате, не го правете, защото референдумът няма да се състои, понеже е един абсолютно незаконен акт", каза Рахой.

Испанският крал Фелипе Шести за пръв път коментира предизвиканата от намерението на Каталуния да произведе референдум за независимост политическа криза, като заяви, че трябва да се уважава конституцията на страната, която забранява отцепването, предаде Асошиейтед прес.

В реч на церемония за връчване на национални културни награди той каза, че конституцията "ще възтържествува" срещу всеки опит да бъде разцепена Испания.

Правата на всички испанци ще бъдат защитени срещу "всеки, който се отклони от конституцията и другите закони", подчерта кралят.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?


Правителство на Испания
Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния
63%
гласували: 128
37%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.