Заразени с препарат за въшки яйца стигнаха до Словакия

Последно обновяване: 06:51 | 11 август 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Географията на страните, в които са открити заразени с препарата фипронил яйца се разширява
Словакия съобщи, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия. В Дания са продадени 20 тона заразени яйца stat
Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия, съобщи говорителка на земеделското министерство, цитирана от АФП и БТА.

Словакия стана 12-ата страна в Европа, засегната от заразените яйца.

В Румъния откриха един тон заразен с фипронил яйчен жълтък, внос от Германия.

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните.

Следи от фипронил в яйца бяха открити досега в Германия, Холандия, Белгия, Франция, Швейцария, Швеция, Великобритания, Люксембург, Австрия, а вече и в Словакия, Румъния, Дания.

"Датската фирма Данаег продъктс е получила общо 20 тона яйца от белгийски доставчик. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно", уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.

"Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища. Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, Данаег продъктс се свързва с клиентите си за връщане на яйцата", обясни датската служба.

Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни.

Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е смятан за "умерено токсичен" за хората, като представлява опасност по-специално за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Двама собственици на холандската фирма Chickfriend бяха арестувани вчера при операции във връзка със скандала със заразените яйца. В северния пристанищен град Антверпен (Анвер) бяха извършени 11 обиска.

Българската агенция за безопасност на храните засега мълчи по темата - няма официално съобщение - успокоително или предупреждаващо.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?