Юнкер: Европа да не се подчинява на САЩ за военните разходи

Последно обновяване: 07:21 | 17 февруари 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Жан-Клод Юнкер: Сигурността не означава само военни разходи
Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа не трябва да се подчинява на американските искания за увеличаване на разходите за отбрана. stat
Думите си председателят на Европейската комисия подкрепи с аргумента, че развитието и хуманитарната помощ също може да се брои за сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

В рамките на среща в централата на НАТО в сряда министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците от алианса, че те трябва да зачитат обещанията за военните разходи (те да стигнат 2% от БВП - б.р.), за да са сигурни, че Вашингтон няма да промени подкрепата си за съюзниците.

„Това е американското послание от много, много години. Аз съм много против да се оставяме да бъдем вкарвани в това“, заяви Юнкер в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурност, която се открива днес.

Германия вече няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите за отбрана от 1,22% до 2% от БВП, подчерта Юнкер.

"Аз не харесвам това, че нашите американски приятели стесняват концепцията за сигурността до военните", допълни люксембургският политик, като се аргументира, че би било разумно да се погледне на "модерната политика на стабилност", съставена от няколко компонента.

"Ако се вгледате в това, което прави Европа в областта на отбраната, както и помощта за развитие, както и хуманитарната помощ, сравнението със САЩ изглежда доста по-различно. Съвременната политика не може да бъде само за повишаване на разходите за отбрана", коментира председателят на ЕК.

"Европейците трябва да харчат парите по-ефективно", заключи Юнкер.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


Роботи ще ”заемат” 800 млн. работни места след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.