Турция: Ще бием османски шут на Европа

Последно обновяване: 09:05 | 18 март 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: БТА
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи поредното провокационно изказване срещу Европа
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция може да изпраща по 15 хиляди бежанци месечно в страните от европейската общност. stat
Той подчерта, че с това Турция ще „вземе ума“ на Европа.

Сойлу направи това изказване на фона на разразилата се криза с Холандия, Германия и други европейски държави заради недопускането на турски политици да провеждат предизборни митинги там.

Като реакция срещу европейските държави, Анкара постави на карта споразумението за бежанците, предаде БНР.

Преди това турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че неговата страна може да преустанови спазването на сделката с Брюксел. В същото време турските медии съобщиха, че България е подсилила общата си граница с Турция с военни-ветерани.

Нападките на турски официални лица срещу ЕС продължиха с поредното недипломатично изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу.

По време на церемония за откриването на мост в Анталия снощи, той заяви, че Турция знае как да управлява Европа и на референдума за конституционните промени ще докаже това, като "й бие османски шут".

Чавушоглу допълни, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, пада споразумението за мигрантите.

Същевременно, турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка".

Таблоидът "Гюнес" пусна рисунка на Меркел в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка. Изданието обвинява Ангела Меркел, че използва Холандия, Австрия и Белгия, за да подклажда допълнително враждебността.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За отмяната на постановлението за интеграция на бежанците


Емил Радев
евродепутат от ГЕРБ
Валери Жаблянов
БСП
5%
гласували: 237
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?