Радев обеща на бизнеса помощ за проблема с емисиите

Последно обновяване: 17:02 | 17 март 2017
Сн.: БТА
Има опасност една трета от мощностите ни в енергетиката да бъдат затворени, каза Васил Велев
Президентът Румен Радев подкрепи бизнеса за позицията му относно, исканите от ЕС завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ-овете атмосферни замърсители. stat
Това съобщи председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели с президента Румен Радев, на която работодателите са представили приоритетите си за 2017-та година.

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации би убила нашия въгледобив и енергетика. Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България.

Държавният глава е заявил готовност на неговото равнище да предприеме необходимите мерки държавната позиция да бъде консолидирана, за което, по думите на Велев, няма проблем от страна на всички парламентарно представени партии, които се предвижда според социолозите да влязат в следващия парламент.

Проблемът е сериозен и ние го поставихме с нужната острота, като рискът за страната ни, ако се приемат тези неизпълними норми, е може би по-голям от преждевременното затваряне на първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Велев.

Той обясни, че има опасност една трета от мощностите ни в енергетиката да бъдат затворени до четири години, без да могат да бъдат заместени с други базови мощности и това ще оскъпи електроенергията в страната и ще доведе до тежки последствия на пазара на труда.

Президентът има разбиране за тази голяма опасност, разчитаме и се надяваме, че ще се направи всичко възможно това да не се случи, допълни Велев. Той отбеляза, че в този случай България не би могла чрез вето, дори и в коалиция с други държави, да спре този процес и посочи, че трябва да настояваме за дерогация, по-дълги периоди, в които да се съобразяваме с тези норми, при разглеждането на документа през април.

Сред другите проблеми, поставени от работодателите, са липсата на кадри и необходимостта от реформа в професионалното и висшето образование.

По думите на Велев, работодателите са срещнали подкрепата на президента по предложенията им за облекчаване на вноса на работна ръка, особено от българската диаспора от Украйна, Молдова, и др. и насърчаване, включително и чрез икономически мерки, на реализацията на завършилите образованието си в страната. Лошото регулиране на пазара на труда с прекомерната административна намеса също е бил сред поставените на срещата с държавния глава проблеми за бизнеса.

Деловите среди са се обявили за запазване на макроикономическата и финансовата стабилност, както и на данъчния модел, облекчаване на административните процедури, както и за икономизиране на външната ни политика.

Председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посочи, че на срещата е било поискано успоредно с икономизирането на дипломацията да се икономизира и президентската дейност, като деловите среди са получили уверения от държавния глава, че при всеки възможен случай в делегациите ще има и представители на бизнеса.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За военните самолети "Грипен"


Цветан Цветанов
председател на ПГ на ГЕРБ
Румен Радев
президент
13%
гласували: 384
87%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 април 2017

Президентът Румен Радев връчи на първата политическа сила - ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.