Държавни агенции си ”прехвърлят” децата бежанци

Последно обновяване: 07:33 | 17 февруари 2017
Сн.: БТА
Държавата трудно се справя с проблема за децата бежанции, имигранти
Държавните органи са неспособни да се справят с децата бежанци без придружител, като им осигурят подходящата среда, изисквана по закон.
Този проблем подчертава "Сега" на първа страница в днешния си брой.

Едва 17 самотни деца са настанени в защитена среда през 2016 година според пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците. Вчера бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци. Те са преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Действията спрямо непълнолетните чужденци са хаотични, несъгласувани и нелогични и случаят с двамата афганистански младежи от Широка лъка е точна илюстрация на случващото се в чиновническите кабинети.

Проверка на омбудсмана Мая Манолова през август показа, че настанените в центровете за бежанци тийнейджъри са изложени на риск "поради някои културни традиционни практики, които поставят децата в ситуация на риск от физическа, психическа и сексуална злоупотреба от страна на пълнолетни лица в общността".

Когато Манолова е правила проверката, непълнолетните бежанци без роднини са били само 143. Сега са над 3 пъти повече.

Неправителственият Съвет на жените бежанки в България отдавна призовава спешно да се осигури защитено пространство за непридружени малолетни и непълнолетни бежанци.

17-те изведени от лагерите деца са настанени в домове за сираци и центрове от семеен тип, съобщиха социалните. Три други деца, които са били с роднини, също са изведени от лагерите, защото били в риск. Едно от тях е малолетно и е било дадено на приемно семейство.

Миналата седмица АСП твърдеше, че 16 непридружени непълнолетни са в център за настаняване от семеен тип, кризисен център или приют, 7 - в специализирани институции, и 1 - в приемно семейство.ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейските пари и площадките за бежанци


Илияна Йотова
евродепутат
Румяна Бъчварова
министър на вътрешните работи
78%
гласували: 377
22%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

8 февруари 2016

Министрите на вътрешните работи от 15 европейски страни, сред които България, постигнаха съгласие да държат Балканския маршрут за миграция затворен.


Как съветските колхози съсипаха българското село

Близо хиляда села изчезнаха от картата на България при комунизма, а градовете се напълниха с лишени от собственост селяни.