МВнР: И след 16 април ще развиваме отношенията с Турция

Последно обновяване: 07:35 | 19 април 2017
Сн.: БТА
Вчера, втори ден демонстранти в Турция протестираха против нечестното според тях провеждане на референдума и неговите резултати
И след референдума в Турция, проведен на 16 април, България държи да развива с нея отношения на добросъседство и взаимно доверие. stat
Това се подчертава в специално Становище на Министерството на външните работи, публикувано вчера на сайта на ведомството.

В лаконичния документ МВнР деликатно намеква за международните съмнения доколко честно е организирано и проведено допитването, приключило в полза на президента Ердоган: 

"България отчита предварителните заключения на наблюдателната мисия на ОССЕ/БДИПЧ за проведения референдум за конституционни промени в Република Турция и очаква нейния окончателен доклад."

По повод малката преднина на гласовете "за" конституционната реформа в Турция МВнР пише:

"Предвид близките резултати на референдума, единственият възможен път към национален консенсус е съблюдаването на основните демократични норми и спазването на ангажиментите, произтичащи от членството на Турция в международни организации."

В заключение българското дипломатическо ведомство отбелязва:
 
"Изразяваме увереност, че след 16 април 2017 г. ще можем да се съсредоточим върху развитието на двустранните отношения с Република Турция, основани на принципите на равнопоставеност, уважение на интересите на двете страни, добросъседство и взаимно доверие."

По-рано вчера сходна официална позиция изказа министър-председателят Огнян Герджиков. Той подчерта, че референдумът не е наш проблем - в смисъл, че си е вътрешна работа на Турция, и че няма нужда "да правим нещо различно от това, което сме правили".


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За забраната в Германия на митинги за референдума в Турция


Реджеп Ердоган
президент на Турция
Ангела Меркел
канцлер на Германия
5%
гласували: 804
95%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

17 април 2017

В страната противниците на референдума протестират.


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?