Украйна предупреди ЕС за проблеми с газа

Последно обновяване: 16:07 | 2 март 2018
Сн.: Bulphoto
Подземното газово хранилище в Чирен ще ни спасява в газовата криза
"Укртрансгаз" предупреди официално Европейския съюз, че са възможни проблеми с транзита на руски природен газ през Украйна. stat
Фирмата е оператор на украинската газопреносна система и след като стана известно решението на "Газпром" за разтрогване договорите за транзит на природен газ през Украйна.

За да избегне недостиг на синьо гориво, украинската компания "Нафтегаз" сключи спешен договор за доставка с полската газова компания PGNiG. Доставките от Полша към Украйна ще възлязат на 60 млрд. м3 до края на март, с опция да продължат и след това.

Природният газ ще тече през интерконекторната връзка "Германовице", която съединява газопреносните системи на Полша и Украйна. Варианти за доставка на синьо гориво от Европа имат Румъния, Словакия и Полша.

Единствено България от страните в ЕС няма никаква връзка с газопреносните системи на съседните държави, като изключим тръбата през Румъния, която обаче се захранва с руски природен газ през газопреносната система на Украйна.

От десетина години правителствата у нас пренебрегват изискването на Брюксел да изградят интерконектори с Гърция, Сърбия и Турция. Единственият ни резерв е в подземното хранилище в Чирен, но то стига за 3-4 дни в зимни условия, когато консумацията на природен газ е по-голяма.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За европейската сигурност


генерал Къртис Скапароти
върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа
Сергей Шойгу
Министър на отбраната на Русия
11%
гласували: 2345
89%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

27 декември 2017

Размяна на затворници. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пленници.


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време