Борисов: Атака към чакалнята за еврото и бой по корупцията

Последно обновяване: 13:18 | 14 юли 2017
Редактор: Виктор Стефанов
Сн.: БТА
Бойко Борисов: Редно ли е държавата 6 г. да те обучава и накрая да си заминеш без да дадеш един лев
Не трябва да допуснем Европа на две или повече скорости и кохезията* да отпадне, каза в парламента премиерът Бойко Борисов. stat
В Народното събрание бе обсъдена Бялата книга за бъдещето на Европа.

По време на дебатите от "БСП за България" поискаха до 30 септември правителството да представи анализ на ефектите за България от различните варианти за развитието на ЕС и кой е най-добър за страната ни.

5 пътя пред ЕС след Брекзит >>

Какво пише в Бялата книга и кой вариант не е важно днес, няма да стане нито един от тези варианти, коментира Борисов, цитиран от БТА. По думите му хората си пишат бели книги, но истината е, че зависи от самите държави.

Ако искаме да сме на първа скорост в ЕС, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите, кохезионната политика и свързаността на региона да се развива, посочи премиерът.

Да припомним, че един от вариантите пред ЕС е съюз на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва - това е т.нар. сценарий "Който иска, прави повече".

Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни, добави премиерът.

Така че не виждам смисъл тук да философстваме - ще възложат, ще напишат анализ, до септември ще имаме вектори по всички линии, каза пред депутатите Борисов.

В случая имаме дебат по темата нашите приоритети как да ги промъкнем, да намерим единството в Съюза и да може да се възползваме от времето, в което ще председателстваме ЕС, добави той. По думите на премиера председателството не е да изземеш властта на ЕС, председателството е да синхронизираш дейността на 27-те страни членки.

Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а иначе приемат милиарди евро от европейските фондове, търсят да излязат от кохезията, посочи Борисов. Той обаче отбеляза, че кохезията е жизнено важна за нас и благодарение на България е намерила място в Римската декларация. Тогава беше президентът Радев, така че му благодаря, добави премиерът.

Брекзитът ще е тежък процес, коментира министър-председателят. Тези знаещи и можещи българи, които работят във Великобритания, те искат да си ги запазят, защото ние като държава сме дали много пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели и прекрасно работят там, изтъкна Борисов. Според него тук може да се търси консенсус редно ли е държавата шест години да те обучава и накрая да си заминеш без да дадеш един лев.

*Сближаване между отделните страни членки на ЕС

АНКЕТА: Време ли е България да влезе в еврозоната?


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
61%
гласували: 66
39%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.