Кирил Ананиев: Проверки във всички болници, без чадъри

Последно обновяване: 14:36 | 5 декември 2017
Редактор: Надежда Христова
Сн.: БТА
Кирил Ананиев заяви, че проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната
Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи. stat
Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, цитиран от „Фокус“.

Екипи от Министерство на здравеопазването, МВР и прокуратурата ще проверяват всички болници с публичен ресурс.

„Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия. Когато ги обединим, ние може да стигнем до по-добър резултат“, категоричен бе здравният министър.

Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.

Знаете, че един от приоритетите на българското правителство, е повишаването на ефективността на разходването на тези средства и спиране на много порочни практики, с които ние, българските данъкоплатци, се лишаваме от възможността да повишим качеството на лечението“, подчерта здравният министър.

„С първия ми ден, в който станах министър, си поставих за цел да превърна проверките и то съвместно с другите институции, в системен подход. Бих желал топва да е признак на прозрачност в нашата работа“, допълни още той.

По думите му проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната, а целта им е да установят онези негативни практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването и призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници.

Данните сочат, допълни Цацаров, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни. Проблемът според нас, каза още главният прокурор, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности.

Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави още той.

Сотир Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта главният прокурор.

Проблемите в държавните болници -от далавери и зависимости


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

Беше ли вотът на недоверие подплътен със сериозни мотиви


Корнелия Нинова
председател на БСП
Цвета Караянчева
председател на Народното събрание
63%
гласували: 54
37%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

25 януари 2018

Не мина исканият от БСП вот на недоверие към правителството. „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131, „въздържал се“ - 0.


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.