Меркел иска единни правила за ползване на данни

Последно обновяване: 19:27 | 18 март 2017
Редактор: Димитър Михайлов
Сн.: Shutterstock
Германският канцлер Ангела Меркел иска единен европейски пазар на цифровите данни
Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да създаде единни стандартни правила за ползването на данни. stat
В седмичното си видеообръщение, публикувано преди да посети технологичния панаир ЦеБИТ(CeBIT) в Хановер, тя каза, че ключовият елемент от дискусията е да се определи кой е собственик на данните и на свързаните с тях авторски права, предаде БТА.

"Искам да бъде създаден единен европейски пазар на цифровите данни. Това означава, че ни е необходимо да имаме законова ситуация, възможно най-еднаква във всички европейски страни", заяви Меркел.

По думите й е от голямо значение например в автомобилния бранш да се изясни дали данните принадлежат на производителите, или на създателите на софтуера, защото е възможно да се произведат нови продукти с данни за клиентите.

"Трябва много бързо и е еднакво да приложим законодателство в Европа за авторските права и собствеността на данните", призова германският канцлер.


ГласувайКРЪСТОСАН ОГЪН

За лишаването на Полша от право на глас в ЕС


Анджей Дуда
Президент на Полша
Франс Тимерманс
Зам.-председател на ЕК
74%
гласували: 107
26%

Цялата хронологияХРОНОЛОГИЯ

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват пряко избирани, и една от най-големите демократични асамблеи в света. Неговите 751 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?