Изпрати идея

Изпрати мнение

Изпрати снимкa

X

Путин не се огъва за Украйна въпреки икономическата криза

Путин не се огъва за Украйна въпреки икономическата криза

Новият изблик на насилие в Източна Украйна подкопава надеждите на международната общност,

22.01 - Тимъти Херитидж от Ройтерс*

Прочети още

Кръстосан огън

За ескалацията в Донбас

Не само не получихме ясен отговор на предложението си, а видяхме и обратни действия, а именно киевските власти издадоха официална заповед за начало на пълномащабни бойни действия. Отговорност носят тези, които издават подобни престъпни заповеди. Използва се артилерия, ракетни установки и авиация, при това безразборно срещу гъсто населените райони. И всичко това се прави под акомпанимента на пропагандни лозунги за стремеж към мир и търсене на виновниците.

- Владимир Путин
президент на Русия -

Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме своята отговорност. Настоявам за незабавно спиране
на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписани през септември 2014 г. Лошото
отношение към пленените украински войници нарушава международните конвенции. Отговорните за скорошната ескалация трябва сега да покажат, че са сериозни в своя ангажимент за политическо решение.

- Федерика Могерини
върховен представител на ЕС за външната политика -
13%гласували: 35287%

Хронология

24 януари 2015

Сепаратистите са обстрелвали квартал в гр. Мариупол, който е под контрола на украинските сили. При ракетната атака имаше десетки жертви.

ЕС призова Русия да спре подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев.

Снимки