Бетонират Здравната каса. Ще ни лекуват по австралийски модел

През 2012 година НЗОК ще замени клиничните пътеки. В България ще се приложи австралийски модел за финансиране на болничната помощ. Запазва се монополът на Здравната каса.

Обратно в новината

Коментари - Бетонират Здравната каса. Ще ни лекуват по австралийски модел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като вече сме в ЕС, не е ли по-просто и по-нормално да вземем немския или някой друг европейски модел?

ДОКАТО СМЕНЯТ МОДЕЛИТЕ СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С НАС..., А......?

Питам се ,защо точно от тази аборигенска страна внасят модел, защо не от Бряг на слоновата кост, например или от Зимбабве.Тия напълно са превъртели.Жив идиотизъм в действие. Нямам думи.

И аз не знам какво е това "австралийски модел", но системата на здравеопазване в Австралия е добра. Крепи се на 4 стълба-солидно държавно участие финансирано през бюджета, минимално задължително здравно осигуряване за всички в извънболничната помощ, луксозни частни клиники финансирани от частни здравноосигурителни фондове и самоучастие на пациентите/ доплащане/ при преглед от специалист и на лекарствата за домашно лечение. Както виждаш обаче без пари не става. А целта на управляващите в България през последните 65 години е да направят здравеопазване за всички, ама без да дават пари.

Ха, ха! Някой разбра ли изобщо какво е това австралийски модел? В Австралия системата на здравеопазване е интегрална и ако се вземе само финансирането на болничната помощ, което всъщност означава държавни болници финансирани от бюджета и частни болници финансирани от доброволните здравни фондове или от джоба на пациентите. Ако това стане целта е да се откъснат пиявиците, работещи само по надплатени клинични пътеки от цицката наречена Здравна каса. В Австралия задължителната вноска е минимална-1,5% и е за сметка на работодателите. С тези пари се финансират прегледите при личните лекари, при специалистите и 50% от цената на лекарствата. Има и самоучастие на пациентите/ на български доплащане/-при преглед при специалист-150 AD, касата плаща 130, а пациентът-20. Предлагам да се въведе цялостната система, а не на парче да се комбинират австралийското финансиране на болничната помощ, с българското на записан пациент при личния лекар и само с направление при специалист. Австралийската ситема е относително евтина за държавата, но без пари пак нищо няма да стане.

Следващия модел ще е австралопитешки. Оцелелите (2-ма) ще получат най-новия модел задгробен телефон, позволяващ директна комуникация с пренеслите се в отвъдното.

С почти пълна сигурност може да се каже, че няма кой знае какво значениe как ще се казва моделът по който обществото ще се грижи за своите болни. Името на проекта няма да окаже кой-знае какъв ефект върху финансирането. Буквалното прилагане на дадена система прилича по-скоро на прилагане на едно и също лечение за всички болни, при което дори на родилките се дава по едно аспиринче и готово. Евтино и ефикасно. Ясно е, че системата трябва да се пригоди за съответните условия с твърда основа и гъвкава надстройка. Не е ясно обаче, поради какви причини при всяко прилагане на някоя уж добра система накрая от нея остават реализирани само най-порочните й части. Ако с експериментирането се продължава със същите темпове то след няколко години ще изчезнат всички, дори и експериментаторите.

За здраве сме по австралииски модел, за данъци- европейско-американски модел, за вода, канализация, пътища и ток сме модел Африка, за образование Марсиански модел и т.н. Питам има ли нещо съобразено с българите, с националните ни особености, със заплатите, с пенсиите или 5 поколения ще прекарат живота си в реформи, корупция, ориенталски хаос и мизерия!

Зимбабве, Зимбабве...добре е да се изравнят поне с Зимбабве във финансирането. Модела според платата.....Да стигнат поне Мароко, пък после да приказват...

Запазва се монополът на Здравната каса. - густо майна Филибето пред гробищата фраш....геноцидът на Боце продължава

За аборигени.....австралийски методи.

ами те и нищо не разбират

Каква Австралия... По-добре идете до Холандия и вижте как са го направили хората....но сигурно ви се ходи на екскурзия...

bira_more

Само не мога да разбера защо монопола може да бъде добър. А в момента има идеален монопол - ЗОК и БЛС. И никой гък не може да каже. Касата е като държава в държавата. Вярно - може да нямат "печалба", ама имат глоби, които отиват (поне част от тях) за премии. И глоби в момента се трескат както за запетайка, така и за деяния изискващи намеса на прокурор! Щото глобата носи премия, а прокурора - не носи. Така вместо касата да има някаква контролна функция - има само една функция - да усвоява. Каквато и система да се сложи - монопола ще осигури възможност да бъде напасната за още по добро усвояване на кинтите.

мнаго съм съгласна с това мнение

не разбрах някои работи 1.касата ще определя броя нужни болници, или броя болници, които може да финансира. Май не е едно и също, както е написано по-горе 2.Каква е разликата между търговско и публично дружество? 3 то и сега хора, дето нямат хал хабер плюват, че сме източвали били касата от ...допълнителни изследвания на болните в рамките на една клиничвна пътека, сякаш се заплаща и стотинка повече! А да видим, ама едва ли! 4. защо се отказахте от остойностяването? - в случая с ДСГ пак става дума за пакетни услуги и кое му е по- добрето, тогава? Не съм против новите работи, но за съжаление, всяко ново досега се е оказвало по-голямо л.. от предишното. Дано греша, ама съм песимист, защото опитът ми е такъв.

Очаквам бъдещият медицински стандарт по акушерство и гинекология да бъде написан лично от министър Цветанов.

за аборигени -аборигенски модел!

на Герб са трагични: 1.Б.Б.,2.Ц.Ц.,3.Ц.Ц.,4.Р.Ж.,5.А.И., 6.К.И.,7.Австралийският модел., и още много други все още незнайни модели и моделки,очакващи включване.

Като цяло написаното в статията не е лошо. Лошо е обаче, че това са само предложения, които дори не се обсъждат (както твърди авторът на статията), а просто някой ги е спуснал на някоя пресконференция. Гаранция-Франция някое от тези предложение реално да влезе в действие. Защо ли? Защото сме в България при кабинета Борисов. От тоя кабинет нито една реформа не се е появила, въпреки че мина повече от 1/4 от единствения му мандат. Втори мандат няма да има. Сега да се направя на врачка - на края на мандата ще се предложат и приемат закони от типа на тези бесепарските, дето Борисов не спря да ги плюе - т.е. "закон, който ще попречи на следващите да ни потърсят отговорност за лайната, дето изакахме".

Константинов предаде лекарското съсловието преди известно време, а сега ще предаде целия български народ. Американски, английски, австралийски модели, са най лошите модели на здравеопазване в света. Защо не европейски бе Константинов, не си ли забелязал че живеем в Европа!

никои в европа не плаща за лечението си в болница -- срамна реформа.

Хип, хип ура! БГ-то Австралията в ЕС! И какво ни е общото с австралийците, че сме бетер аборигените ли?

]Ще има и кенкура в кабинетите ? Защо не приемете и в съдебната сиситема американският принцип - съдебни заседатели - български заседатели за провинили се цигани и цигански заседатели за провинили се българи . Тя Темида не е сляпа да ви кажа , ама никак не е сляпа . А кьорав съдия въобще няма и защо трябва да се разчита на подкупен съдия/ка !

Ще ти кажа един лаф:"- Темида може да е сляпа, но е жена!"

Да, и пенсионен модел от Хаити - там няма възрастни хора и няма проблем с пенсии и пенсиониране. Дали ще обясни някой по кой модел бяхме досега и кой го препоръча, че така и не разбрахме какво ни прилагат и защо го сменяме. Нищо де - важното е да се изпратят хора до Австралия, че да почерпят опит на място, защото е скъпа екскурзия, за да си я позволят сами. И до Япония е скъпо - може и някой техен модел да харесат и отидат. А и фестивал в Рио почва ...

Не успях да разбера само едно: - ролята на австралийските кенгура и щрауси в родната ни здравноосигурителна система?

В Папуа Нова Гвинея също имат нелош модел. Що не вземат да ги въведат паралелно?!

А тя е: ако щат извънземе модел да "приемат"?!, глътне ли български въздух .... Ние, българите, не сме като нормалните хора - такива идиоти ни направиха идиотите над нас. И това нещо няма да хване дикиш. Много се краде - по стара българска традиция, наречена "келепир". Така че какъвто и модел да измислят, от нас, дето си плащаме чинно, безропотно и безпрекословно нищо няма да зависи. Но от тези крадливи говеда нагоре, дето акълът им е из"верту"ял /ако ме разбирате/ нищо добро и смислено за народа няма да се роди. Амин!

В смисъл, като каторжници предполагам. Да попитат президента Първанов - той и до там ходи да се запознае на място. Следва инвестиционен модел от другото посещение в Шри Ланка да прложим - мъжът си седи и праща жената да слугува в чужбина и да праща пари :))))

Австралия?! Че е далече и няма кой да ни каже какъв УЖАС е там здравеопазването (като "модел")...

Спокойно! Сега е ред на експеримент с австралийския модел на здравеопазване, защото Австралия е далеко и са малко хората, които могат да кажат как е там. След провала му да се готви африканския модел.

Абе ако ни лекуват по австралийски модел, пак добре. Само да не решат да ни лекуват по тасманийски модел, че тогава не знам ...

Не съм съгласен с този "солидарен" модел! Не съм съгласен да плащам за мързеливите, крадливите и размножаващи се, като хлебарки м....ли! Казано е "Който не работи не трябва да яде!" Същото важи и за здравното обслужване!

А по някакъв извънземен модел няма ли да ни лекуват?

Лечение по телефона, по Интернет и със SMS.

Напълно съгласен! Който и западен модел да се "внесе", неизбежно следва Огромна на брой БУМАЩИНА и МИНИМАЛНО отделено време за Пациента, дълъг Лист от чакащи болни за всичко каквото се сетите и..много Болен народ... Като прибавим и Просташкото отношение на персонала..картината е Апокалиптична :(((Защо немога да се сетя за нещо по-добро от стария модел, който помня...Таван за заплатите на всички лекари, сестри и прочее, които се плащат от Държавата, на която ние плащаме Здравните Осигуровки? Това е едно от нещата, които ни съхраниха здравето преди години..Ако някой иска да ме обвини в носталгия по Комунизма, няма да ме заболи, защото самият аз не се смятам за такъв. Просто, отбирам наи-доброто от тази епоха и напомням, че България е имала един Прекрасен модел....

Таван на заплатите = на УРАВНИЛОВКА = тотална демотивация на персонала = понижено качество на услугата, в случая - лечението. Това бе една от причините за краха на социализма. Става така, защото никой и нищо не са съвършенни! Социалистическата идея за Свобода, Равенство, Братство се прилагаше от хора, а не от перфектни изпълнителни роботи и затова не просъществува дълго. Така е и с уравниловката: никой няма да работи пряко сили и да жертва личния си живот за благото на другите без адекватно възнаграждение! Изключение правят само Исус Христос, Буда и Левски! Първият е митична фигура, вторият е предполагаем индийски княз, който си е надсмогнал на масрафа и е решил да промени "кариерата" си, а само Левски е реална историческа личност! Но това са, повтарям, ИЗКЛЮЧЕНИЯ!

Само като допълнение към написаното.Един прекрасен модел от миналото,за който половината свят ни завиждаше.Да не говорим за нивото на квалификация на лекари и специалисти.И сега най-добрите лекари в Гърция се оказва,че са следвали в България.Аз също не съм комунист с носталгия към онези времена,но и не мога да казвам на бялото черно.

Аз също не съм комунист и ми е все едно какъв ще е модала...Но като стана въпрос за заплати, нека ви кажа, че за по-малко от 6000лв. чисто вечер няма да оперирам! Съгласен съм и с уравнивиловката, но нагоре!

Защо избираме все "най-умните" още не мога да си го обясня. Постоянно взимаме чужди модели. Дами и г-да управляващи, я питайте как се ходи по малка нужда, а после и по-голяма, защото и това не знаете и започна много да смърди!

Ако Дянков не ни умори от глад и мизерия ,то здравния със сигурност ще ни довърши

Дум!Много добре казано!

Австралииския модел - с овчарска гега между ушите... и - следващия, мола.... :o)

Накрая найстина така пише,но това се отнася за метода ДСГ /диагностично свързани групи/,а ние специално се адаптираме към Австралийския модел,а не към Шведския,Швейцарския...

Аха. Е, моя грешка тогава. Но все пак - Австралия хич не е зле уредена държава, не виждам лошо да заимстваме от нея. Спациално за немското здравеопазване знам, че и те имат проблеми с тесните специалисти, защото отиват да работят в САЩ заради по-високо заплащане.

От 1991г.,нашенски експерти тръгнаха да обикалят белия свят,белкем намерят здравен модел.На разноски на данъкоплатците,обиколиха,пиха,ядоха,пазаруваха 10г.През 2000г.,доболничното здравеопазване беше риформирано.По модел на .....Нови Южен Уелс.Там живеят няколко хиляди аборигени и 97 англозаселници.Всред пустощта от няколко милиона кв.километра пустиня.Е,време беше,да се спази традицията.Отново австралийски модел.Защо ли се сещам само за овце,крокодили,бодливи храсти,необятна пустош?

Некъде съобщиха че наши евро=дупедати се отказват от КИРИЛИЦАТА! Сега пък ще ни "линчуват" по аборигенски но и бумеранга е техен! Изчезва ме 50г. са много...

не. пише че подобен модел е започнат в САЩ през 60 те и се изреждат страни с подобно разпределение на средствата. А ние ще вземем баш Австралийско. Вероятно само защото на Южния полюс няма по-глупаво

Досега сечувствувахме като животни от нашата фауна сега вече можем да станем и кенгура, дано да доживеем здравната реформа, независимо каква е , но ние нямаме австралийския манталитет, не трябва да преписваме буквално.

Какъв австралийски модел, какви 5 лв., бре! Що не вземат да ни екпериментират едни аборигенски модел, а? Тук е ЕС и важат законите на ЕС. Не сме белите мишки на Novus ordo seclorum. , стига експерименти, стига геноцид! Долу правителството на Световната банДа!

Ако помня правилно аборигените са точно в Австралия :)

"Ако помня правилно аборигените са точно в Австралия" (цитат) Да, в Австралия са, но ВИЕ не сте там. Нейсе, ако дойдете, сме ви заделили в Куинсленд място, което ще кръстим Нова Шопландия. Welcome!

Наскоро в списание "Форбс" - в първия брой за България,има обширна статия за много успешен европейски модел/мисля ,че го посочват като 1 в Европа/.Но за "съжаление" в него Здравна каса в този формат не съществува.

напред към частните болници и здравни фондове, нали другари

Вие господа сте за съветско лекуване - в Сибир.

Сега разбирам защо 80 % процента от аборигенското население в Австралия е унищожено!

"Ще ни лекуват по австралийски модел" - Като кенгурата ли, т.е ще мрем като животни?

Дано този път стане нещо човешко. Пък и ще се научим и как да постъпим когато те ритне кенгуру.