Днес всеки българин е трънчанин

Кампания под надслов „Днес всеки българин е трънчанин”, в подкрепа на трънската природа, подеха хора от цялата страна.

Обратно в новината

Коментари - Днес всеки българин е трънчанин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Без инвестиции като тази, трънчани ще си останат с чистата природа като природата на Македония в този виц: Македонец, работещ в Германия, се хвали на приятеля си (българин): - У нашта златна Македония жито као дренки, яйца као бомби - А оти си не идеш у Македония? - Е па..камъни ли ке ядем?

Пишете по едно "Платен репортаж под тези статии". Ако може и кой го плаща.

Цоцорков - лека му пръст - беше един от най-далновидните бизнесмени в България и за разлика от другите "бизнесмени" разделяше печелбите с работниците си. Отидете и поговорете с овикновените хора в Панагюрище, Оборище, Поибрене, Стрелча и тогава пишете тук...

Не се изказвай неподготвен "реалист"! Колко хора в цялата община Панагюрище се разболяха и си отидоха от заболявания, причинени от мината - дихателни заболявания, рак на белите дробове, бъбречни заболявания, онкологични заболявания, на колко хора им изпопадаха зъбите! А замърсяването - и на въздуха, и на водата, и на почвата в целия регион? А т.нар. проверяващи - дойдат, констатират, направят препоръки ..... и накрая НИЩО! За починалите се говори или добро или НИЩО! Затова ще замълча .........

Тичай обратно в психиатрията. :) Ако те слуша човек, ще си каже, че в Панагюрище е като Хирошима след атомната бомба...хаха! Кръв и трупове по улиците, глад, наводнения и бунтове.. "Гражданска защита" не смогва да ги събере в линейките...Апокалипсис, смърт и Армагедон! :):):) Спри да се друсаш, и ще видиш, че ще ти изчезнат страшните видения.

на макя ви краджвата слива е транчанин

напраззна работа. щом става дума за злато - трънчани могат да правят само кат вятъра... добива ще бъде разрешен въпреки протестите. и после даден на консигнация за 3% от метала. само дето няма да се вади злато - а някаква сплав дето ще се изнася навънка... за справки - Аурубис.

Аз съм силно против да се дават нашите природни богатсва,които са на всички нас на безценица с тия концесии. Процента ,който взима държавата за нашите природни богатства (например златото) е нищожен.И това се прави за да се обогатяват някои от нашите управляващи.чрез комисионни.Затова и аз съм за референдум!!!

Ама само днес. Утре всеки българин пак ще е тарикат, а другите балъци, и трънската природа ще замине по пътя на Челопеч.

Нали искат да работят

Абе докато не се осере цялата територия, "инвеститорите" няма да се спрат. Япония е ЖИВ ПРИМЕР как и без копаене може. Сингапур, също!

Защо реши, че в Япония не се копае...примерно мед, въглища. Метални полезни изкопаеми има в много развити държави. В Европа на първо място по добив на злато е Швеция!

Де е Сингапур, де е Трън. На Ерма даже пристанище няма. Я в Япония не копаят защото няма, не за друго.

Присъединявам се,щом се касае за запазване на природата в България!

Поредният рекет от така-наречените еколози. Съвременният рудодобив е силно регулиран и използва щадящи технологии за околната среда. На рекетьорите-еколози не им дреме за околната среда. Искат да изнудват бизнеса.

"Съвременен рудодобив" и "Реалност в България" - са две ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ се понятия. Ако нещо не си разбрал, ще ти поясня.

То и туризмът е щадящ кат гледам...

Az kato voinizi vav Sofia na karaha na brigada vav TRAN- tam nesa nikakvi balgari asa PE4ENEGI (tursko pleme). Guvorat edin BG-izik deto ishto ni im sa seshtash i samite im fizionomii sa edni ne kato na balgarite.

Но са част от България. И трябва да ги подкрепим, поне според мен.

Филибето, и на теб нищо не ти се разбира. Вие там в Пълдин, македонци ли сте. Градът ви носи името на един от владетелите на Македония, Филипопол.

Пловдив е български вариант на тракийското име на града Пулпудева. Което в превод на гръцки знчи точно това - Филипопол.

"Ето и текстът на песента с превод от специфичния трънски говор:" !!!!???? Кой е "преводача"!!! Видимо не познава трънската лексика, която е и за цяла Западна България от Кюстендил до Видин. А трънския край е обезлюден. Знеполе е разделено по Ньойския договор. Високопланински край където е невъзможно интензивно земеделие и животновъдство. Остава рудодобива. Видимо въпросът е на коя канадска или друга еврейска фирма да го дадат актуалните български майкопродавци. А ето съдържанието на песента , съгласно каноните на търновското наречие, наречено официален български език: Омиле ми, Ягодо, (вече не ми е мило, не ми е на сърцето Ягодо) омиле ми, Ягодице,( вече не ми е мило, не ми е на сърцето Ягодице) омиле ми комшийско девойче. (вече не ми е мило, не ми е на сърцето, девойчето на съседите) Плаво беше, Ягодо,(светло, тъмнорусо беше Ягодо) плаво беше, Ягодице (светло, тъмнорусо беше Ягодице) плаво беше, мене мило беше. (светло, тъмнорусо беше , на мен ми беше мило, по сърце) Не ми жалба, Ягодо, (не съжалявам Ягодо) не ми жалба, Ягодице, (не съжалявам Ягодице) не ми жалба, дет га преотеше, (не съжалявам, че го поискаха преди мен) най ми жалба, дет ме прикумише. (най-много съжалямам, че направиха така, аз да и стана кум) Венчай, куме, Ягода, венчай, куме, Ягодица, венчай, куме, само не проклиняй /2/ Я не кунем, Ягодо, я не кунем, Ягодице, я не кунем, само сърце куне, я не кунем, пусто сърце куне.

Както и референдума на Слави така и сега е много важно как ще бъде зададен въпроса. Ако попитате "Искате ли поминък във Трънския край" вероятно отговорът ще е друг. Въпреки че след бензиновите далавери със Сърбия, когато трънчани забогатяха за една година и отново обедняха за две, вече отказват да подхванат каквато и да е работа. Така или иначе, друго, освен полезни изкопаеми там няма. Рудодобива е единствения шанс в района да се върнат хора. Иначе ще загине. Това екопътеки, това Ждрелото или международен път през Стрезимировци е бош-лаф. Същото като енергийната система да разчита на ветрогенератори. Природата е хубаво нещо, но няма да има нито кой да отиде там, нито кой да го посрещне.

Искате ли да добиете рак

Да не би да си наясно от какво се добива рак? Браво!

Ела в мина злата, ще те пуснем теб безплатно да си събираш злато! Носи си кирка и дисаги! Като се налапаш ще те пуснем съсвсем безплатно да се окъпеш във хвостохранлището! Ще ти дадеме и вода от него да си пиеш за изпът! Чакаме те! Ако имаш и бедни роднини доведи и тях, защото циганите не искат да копат злато! Те ще ти го носят като си тръгваш, но не безплатно! С тупани ще те посрещнат и с тупани ще те изпратят теб и роднините ти! Златото ще ти трябва за да си купиш гробно място наложително е да дойдеш!

Много филми гледаш!

Прост народ - бедна държава. Аз не съм трънчанин, но е безумно да говорим за екология в район на бивша уранова мина. Това е слабо населен район на практика почти без жители. Разберете, че държава без промишленост е фалирала държава.

За каква уранова мина пишеш бе господине! Мина Злата, съществувала много преди 9 септември, за да се обяви за "комунистически" строеж е за добив на злато. А в подножието на планината Руй е стара тракийска крепост Зелени град. Вие явно и местното наречие не разбирате.

Човекът е много по-наясно със мина Злата (действително има уран), местния говор гарантирано и ти не го знаеш, а в Зелени град живеят една шепа старци и тоалетните са им на 50 м. от къщата. Автобус, евентуално, минава три пъти седмично, а зимно време половината села в района стоят неразринати със седмици и им носят хляб с военни машини. Само селски туризъм за мазохисти и любители на екстремални спортове може да се развива. В този район след 10 години изобщо няма да има хора.

Крадците от Дънди Прешъс, наследници на едновременните златотърсачи в Канада, плащат по-малко от един процент от изкопаното злато. Защото нашите корумпирани политици им позволяват, срещу тлъсти подкупи разбира се. Навсякъде по света ги гонят, единствено тук ги търпим. Компанията е фалирала, и се крепи само от наивността на българите (и корумпираността на политиците ни).

Аз не съм трънчанин, легенди се носят за това колко псуват. Има един виц дето всяка втора дума е псувня, просто по тоя начин говорят главно в трънско.

Кой те е онождал бре Панов. Не дърпай човеците за у...

Напред трънчани! Песента е хубава и многозначителна. Идеална за повода. Само че по принцип плаво девойче, значи русо девойче. Може и да е синоним на хубаво, но значи русо.

Дивотия, тъпизми български

Я па тия! Природа им потрябвала! Печалбата преди всичко - а те природа ще ми искат!

Проектът на "Асарел-Медет" е последният шанс за съживяване на района! Някои от пишещите тук ходил ли е дотам? Прекрасна природа и огромна пустош! Останали са основно възрастни българи и много, много роми! На прекрасната планина Руй почти никой не ходи - хижа Руй е затворена отдавна! Тук-там има някоя къща, която "някой софиянец" си я е постегнал и ходи да почива през уикенда... И сравнете с Панагюрище и района на Златица/Пирдоп/Челопеч- селата са пълни с млади хора, строят се къщи, училища...

Онкологична болница - също.

т.е. след този проект ще се напълнят селата с много млади сиганета в училище ли ? Възрастните българи надали ще имат деца , а всеки българин който отиде да работи там евентуално ще живее в Перник или София и пътува всеки ден. Едно нещо е сигурно концесионерът ще има ОГРОМНИ печалби възможно и от прикрит зад камуфлаж уранов добив какъвто има в региона и няма да е вече пустош а отровна пустиня за няколко стотин години минимум след тях. Струва ли си ? За мен НЕ !

Би трябвало вече да сме разбрали,че кампаниите в стил аз съм еди-кой-си не дават резултат.

За да е коректен референдума, би следвало да имат право да гласуват не само жителите на трънско, а всички, които имат имоти там и плащат данъци на община Трън. Те ще са по-пряко потърпевши от местните цигани, които са лесно манипулируеми - да не уточнявам как!

Никъде не се споменава за наличието на УРАН в златоносната руда.

Еййй.. Не остана не засрано място .

Асарел и Цоцоркови ще го сторят дар мадан , като Панагюрище и околностите , там по селата им карат вода с водоноски, а реките са сини и със сто пъти мед над нормта, а който пристигне или реши да прави нещо, различно от това да спи с жена си , трбва да се представи лично на собственика мюдюрин - бивш партиен, за височайше одобрение .

Кире, лъжеш като дрът циганин. В реките ни има мряна, а тя в замърсено не живее. Водоноските къде си ги виждал, най вероятно на картинка, а за възможностите за бизнес си обикновен клеветник.

И тези рудници ще бъдат, разбира се, харизани на "инвеститори" канадци, ирландци, занзибарци или патагонци срещу наем от 0,000001% от обявения годишен добив.

Не са занзибарци и канадци, а Асарел, на партийния секретар на Пангюрище- което значи дори по-лошо -освен мръсотия и вреда, още и феодализъм , като в Панагюрище , което е като бейлик на Цоцоркови.

да се почва добива

Айде жителите на колонията да не протестират. Затова нато е тук, за да пази колониалистите. Ще добиват квото си искат и ще го ИЗНАСЯТ.

Бе той българина е готов гъза си да продава за пари, че природата ли?

готин въпрос! прекрасен дори! точно като за референдум! против ли сте община трън, чрез общински съвет да одобрява устройствени планове определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми? това е!! ако не си против, то е ясно! но, ако си против, изникват рой въпроси! ако не общинският съвет, то кой ще одобрява тези планове?светият синод, може би?? а , ако не добиват тези полезни метални изкопаеми, какво ще добиват, та да си хранят децата? и като има полезни метални.... що не искат да им са полезни днес? може би искат да ги пазят за децата и внуците дето ще умрат от глад, ако не се изселят някъде другаде? и за какво са си го избирали този общински съвет като не искат да ги съветва?

Да, обаче не се съобщава, че златото ще се добива чрез чуждестранна фирма...... Значи отровата остава за нас, а златото ??

Я кажи колко ти плащат чуждите компании да бълваш глупости? "Полезните" изкопаеми ще са полезни само за чуждите мародери. За България остава по-малко от 1%, което няма да стигне за болници за раково болните - резултат от отровите които вие ще разхвърляте наоколо.

Е па по произход от едната страна яз съм си всеки ден :)

Прекрасна

Трябваше много по рано да има такива кампании за морето , за пирин и тн..България е пректасна,но я застроиха

Да ама това си го правят Местните от Трън, а местните на морето са като гларусите, само грачат и се чудят как да гепят нещо, без да работят.

Местните от Трън отдавна ги няма. Населението е има няма 3000 човека, от които 70% са цигани. А хората не са там защото няма какво да работят. Но има вили. Не много, но явно достатъчно. За да си плащат за протестите....

Районът без инвестиции загива. Младите се махат при първа възможност. Никой не инвестира в дървени глави. Местните трябва да насочат усилията си към получаване на гаранции за безопасността и чистотата на природата. Дънди е доказано отговорна компания. Тяхната работа може да се види в Челопеч.

"Дънди" е наследник на олигархията, в случая - МУЛТИГРУП. Дънди са доказани мръсници, които освен да унищожат Трънско, друго няма да сторят. В Трънско се развива прекрасно биоземеделие и туризъм. Дърводобив също (колко законен е друга тема). Така, че не ми обяснявай как има нужда да се изсичат хиляди декари широколистни гори, да се наруши безвъзвратно екоравновесието, да се изтровят водите за стотици години напред, и да се батиса единственото, което имаме, за да може мутрите да построят още по-модерна ОНКОЛОГИЧНА болница и от тази в Панагюрище!

:):):) забрави да споменеш, че"Мултигруп" и "Дънди" са свързани с рептилите, извънземните и атлантите :):):) Хич не те слуша главата! Собствениците на бъдещия рудник в Трънско са българи. Имат рудник, който се казва "Асарел Медет". Местните общини около "Асарел" разчитат на помощта им за болници, училища, подпомагане на местна инфраструктура и т.н. Няма просперираща нация без индустри.

Има си хас да не е отговорна, като не плаща нищо за ваденето на невъзстановими ресурси с 500% печалба и не смее да шукне.

Долу ръцете от природата ни мръсни лешояди.

ДА! за Трънско, Приятели! Независимо от кой край сте, подкрепете ни срещу унищожаването на прекрасната трънска природа. Единствено тя ни остана, а сега олигархията в България я е взела на мушка. Бъдете информирани, бъдете активни!

Наистина само тя остана. Хора няма. Скоро и циганите ще изчезнат. Защото няма какво да се работи. Защото това е най бедния край на България. Защото това е най-стария руден район на страната, който е бил заселен именно заради рудодобива. Защото някой от тази фирма отказва да плати на така наречените еколози както са свикнали. А така не може. Затова е тази кауза. Тъжно!!!

Има какво да се работи, не бой се. Ама няма КОЙ.

Към "Трън" - приятел, информацията която споделяш е невярна и в исторически и фактологически аспекти. Трънско никога не е бил рудодобивен регион, а още по-малко е заселен по тази причина. И нито циганите ще изчезнат (нещо, което не бих желал да става, защото ги намирам за нормални хора), нито ние, които населяваме региона. Напротив.

Темата е далеч от журналистическата етика - мнението на другата страна къде е? Братя Пулеви (поддръжници на обезлесяването на Пирин и разширяване на ски зоната над Банско) ли са критерий за природолюбие? Впрочем край Етрополе е най-големия открит рудник в Европа "Елаците". Добива и злато. Шофоьор на КАМАЗ в него е на 1700 лв. заплата. Рудникът изхранва 2500 семейства. Разходете се из Етрополе и вижте разликата между град, където хората имат пари и Трън, където има два смесени магазина, две кръчми, сръбска музика и беднотия до шия. А Етрополе (и квартала му Бойковци с вилите на актьорите) е с най-чистия въздух в България и развива отличен туризъм. Та нещата не са толкова елементарни, колкото се опитва да ги представи настоящия материал.

Заплатите са големи, за да мълчат. Погледни си планината през гугъл мапс, изровена е половината, погледни си и мръсните езера с отпадъчните води, какво ще ги правиш после? И това само срещу 5% от печалбата за държавата.... не ги искам, благодаря...

Коцето, а знаеш ли колко пари взимаше Цоцорков? Вероятно милиони. Може би стотици милиони. Не знам. И колко от тези пари отнесе в гроба преди две седмици? Колко ще отнесе "шофьорът на Камаз", дето даваш за пример. Тези хора оставят след себе си РАЗРУХА и това нещото, с което ще се помнят.

Трънчо, защо не отидеш с тези размишления в Бурж ал Араб в Дубай и не изревеш на рецепцията: "Веднага преустановете добива на нефт! Да запазим пустинята за вашите деца!" Бихрани се произвеждали в Трън - чушки. Три баби гледат да преметнат заблудените романтици на палатка като мен, тръгнали към ждрелото. Още помня разстройството от млякото. На самото ждрело - компании от Перник с дива чалга и купища боклуци като се метнат на голфовете след полунощ. Това ли е твоята рецепта за бъдещето на трънския край? Хайде малко по-сериозно. От уважение към последните мохикани в града.

ДА ДА ДА ДА ЗА ЧИСТА ПРИРОДА!

ТРЪНСКИ ФЕОДАЛИ Е ПОКАЗАТЕЛНА! КАМИОНИ ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА ПОГОЛОВНАТА СЕЧ СА БЕЗ ВИНЕТКИ, БЕЗ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ, БЕЗ СТИКЕРИ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД ! РАЗБИТИ СА ВСИЧКИ ПЪТИЩА! ЯВНО ДАЛАВЕРАТА Е ГОЛЯМА И КАСАЕ ВСИЧКИ МЕСТНИ УПРАВНЦИ !! ПИСТОЛЕТНИ ИЗСТРЕЛИ ЕХТЯТ В ГОРАТА, ХОРАТА СА УПЛАШЕНИ! СЕГА И ОЩЕ ПО-БЛАГАТА ДАЛАВЕРА С КОНЦЕСИИ ЗА ЦЕННИ МЕТАЛИ!!! БОЖЕ, ДАЛИ ВСИЧКО Е ПОГУБЕНО ВЕЧЕ!?

ТРЪНСКИ ФЕОДАЛИ Е ПОКАЗАТЕЛНА! КАМИОНИ ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА ПОГОЛОВНАТА СЕЧ СА БЕЗ ВИНЕТКИ, БЕЗ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ, БЕЗ СТИКЕРИ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД ! РАЗБИТИ СА ВСИЧКИ ПЪТИЩА! ЯВНО ДАЛАВЕРАТА Е ГОЛЯМА И КАСАЕ ВСИЧКИ МЕСТНИ УПРАВНЦИ !! ПИСТОЛЕТНИ ИЗСТРЕЛИ ЕХТЯТ В ГОРАТА, ХОРАТА СА УПЛАШЕНИ! СЕГА И ОЩЕ ПО-БЛАГАТА ДАЛАВЕРА С КОНЦЕСИИ ЗА ЦЕННИ МЕТАЛИ!!! БОЖЕ, ДАЛИ ВСИЧКО Е ПОГУБЕНО ВЕЧЕ!?

Аз не съм. Те там и български не могат да говорят както трябва.

Ало кой си ти та казваш,че не говорят български, нима в в останалата част на България говорят български или мякането го смяташ за чист български език. ПОТКРЕПЯМ ЗА ЧИСТА ПРИРОДА В ТРЪНСКИЯ КРАЙ.

АЗ НЕ СЪМ ПРОТИВ ДОБИВА ОБАЧЕ ДА ГО ДОБИВА ДЪРЖАВНА ФИРМА ... И ПОНЕ 20% ОТ ПРИХОДИТЕ ДА ОСТАВАТ ЗА ОБЩИНАТА ... А СЕГА КВО .. НАХОДИЩЕ АДА ТЕПЕ - "ХАН КРУМ" .. ДОКАЗАНИ ЗЛАТНИ ЗАПАСИ ЗА 900 000 000 ДОЛАРА (ДЕВЕТСТОТИН МИЛИОНА ДОЛАРА) .. ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЛУЧИ КОНСЕЦИОННА ТАКСА 9 000 000 ДОЛАРА (9 МИЛИОНА ДОЛАРА)

АДА ТЕПЕ - ДЪНДИ ПРЕШЪС - КАНАДСКО ИМЕ - БЪЛГАРСКИ МАФИОТИ СОБСТВЕНИЦИ ОТ ЦК НА БКП :)))

Какво ще направи общината срещу тези 20%? Нито е собственик на подземните богатства, нито на инфраструктурата. Мафията взима по-малко за рекет, а осигурява защита.

Няма такова нещо като 20%, бъркате се. Печалбата е от 1.5 - 5% и този процент зависи от броя жители. В слабо населени региони, като този, обичайно е 1.5%. Тази "печалба" се дели на 2 - 0.75% за Общината + 0.75% за бюджета. И знаете ли какво - 0.75% НЕ стигат на общината да упражнява контрол по концесията! В случая - печалбата ще се изнася през офшорка към Канада. За нас остават изсечените гори, кратерите, огромните хвостохранилища с цианиди, тоновете взрив на седмица (18т) и прахът с уран, който ще ни се сипе по главите. Нека има рудодобив, но в страна, където корупцията е взела връх, няма никакъв контрол върху каквото се сетите, с абсурден закон и мижава печалба - последствията от дейността е пагубна за всички нас!

Българите сме малък, но много прост народ! След като си толкова запознат с цифрите, влез и виж колко данъци е платило Дънди Прешъс Метълс Челопеч за последните години....направи си труда да цитираш коректни цифри...а не някакви измислици от хиляда и една нощи. Българите си заслужаваме всичко! Мат'риала е много прост! Айде със здраве.

Колко данъци е платило Дънди Прешъс?!? А колко е ВЗЕЛО, бе, умнико! А колко е ВЗЕЛО, без да декларира! А какво ни ОСТАВЯТ взривовете и хвостохранилищата, анти-активисте!