Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия

На днешния ден преди 150 години руският цар продава Аляска на САЩ за смешната сума от 7,2 милиона долара. Какво се крие зад тази сделка "кон за кокошка"?

Обратно в новината

Коментари - Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да бяха продали и сибир, та да има мир и благоденствие по света. а не сега разни блятове да газят с камиони сибирските ме4ки.

DW -най глупавата медия в Европа.

РУСИЯ Е БИЛА ПРИНУДЕНА ОТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ДА ИЗВЪРШИ ТАЗИ СДЕЛКА!!!

искам да съм негър в щата Алабама. / не гражданин на Русия/.

Англоамериканците като чуят за завладяване на чужди територии лигите им потичат. Не само Аляска но чак до юг до С Франциско първите европейци са били руски изследователи и заселници, от там на юг испанците. 7.2 млн.долара не са 120 млн. бе нехранимайковци, били са най-малко 7 млрд. долара. Ами за Хам.ваите колко платиха на японците - един дълъг, макар че коренното население са били от японски етнос, то и сига си личи.

Ами какво да кажем? Глупави хора, глупости вършат. И до ден днешен не са поумнели особено.

Един чукча всяка вечер преди да си легне, заставал на брега на морето, гледал към Аляска и викал: - Мръсни американци да Ви ... майката, да Ви ... и си лягал и така много време. Един ден главния чукча го извикал и го попитал: - Защо така?, а чукча отговорил: - Аляска купили, а Чукотка Не!!!

Изобщо не е глупаво. Руската империя е имала ограмна територия и то в студени райони, и са и трябвали пари. Продава се нещо излишно в студен район,в случая Аляска,и си взима парите.

тъй е! а щатите я купили щото са прости, и като са я купили там е станало топло! тъпи, само за десетилетие само златото добито от аляска е стотина пъти повече от платеното за ния! само златото! а там има още доста други неща!

Не е ясно, обаче в Чукотка и Камчатка колко злато има. Виж, ако имаше гейзери с водка...

поредната манипулация на Дойче Зеле в хибридната война. Русия няма нужда от тази територия! Което го има в Аляска, го има и в Сибир. Освен това е далече и не е можела да го опази от англичаните. По същата причина Франция продава на САЩ Луизиана през 19 век.

НИЕ СИ ОПРАВИХМЕ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ И СЕГА ОПРАВАМИ ЧУЖДИТЕ.

жужо се опитва всячески да компенсира за тази глупост, но малко време му остава и на него

Налага се една установена линия за глупавите и прочие руснаци, но сега вече и американците са ухапани... Не е само Тръмп и тръмпизма, а и въобще американското...

ПОРЕДНАТА пръдня от дойче зеле. Тази агенция вече е под нивото на жълтите медии - и явно работи и с жълти пари. Не е глупава сделка, защото Русия получава ЗЛАТНИ долари. Сега златно покритие няма - а Русия няма нужда от тази територия - тя затова я е продала. Самото заглавие обаче е свидетелство за крещящата ГЛУПОСТ на журналистите от тази жълта медия - и това е ЯВЕН ФАКТ.

ама къв си убавец..1:1 с колкото си и умник :)

Тъй тъй, не им трябвала...хахаха...а се оказа пълна съз злато и петрол. А крим за чий дедов им бе, ако аляска не им трябва по твоята тролска логика???

не е вярно , че продажбата на аляска е най глупавата сделка на россия!7 200 000 $ тогава са били колосална сума! най глупавата сделка на россия е отдаването на руска земя под аренда на китай за 50 години, за 5 $ на хектар годишно! путин е по от руският цар!

Интересно ми е колко е струвала в долари Руско-Турската война от 1877-78 година. А сегашната сделка с Китай - до някъде е тъпотия, донякъде не, защото Китай се задължава да изгради инфраструктурата за ползването на тази земя. Ама пак си е тъпотия.

саше, ми тази рускотурска война не е първата между двете империи, нали? и руската е победителка, нали? а че това с рентата е най глупавото нещо на света съм го писал мъъъничко по горе! разбира се че ще правят инфраструктура китайцеите! то без инфраструктура могат само русские! ще правят, защото тази земя вече е тяхна на всегда!

На България е струвала жертвите по време на войната, издръжка на руската армия по вреем и след войната, както и 32.5 тона злато, платени на Русия за известен брой години след войната. Русия е получила и цялтоо тежко въоръжение на Турция, както и мнго злато от Турция. Като цвло войната е спечелена благодарение на българите. Руският цар е смятал доста дълго коко пари трябва да задели, за да купи войска и какви са шансовете му, при положение че Русия е загубила няколко войни преди това от Турция. Но български народни диполомати са го убедили чевз съветниците му, че шансовете са големи, защото българите сда готови да дадат живота си, за да спечели. Та не знам колко е струвала войнат ана царя, но е била една от най-добрите сделки на Русия някога.

Най -глупавата сделка на България през ХХI век е , че с купихме реактори за несъществуваща АЕЦ.:)

Глупавото е, че ги поръчахме. Купуването е закономерно следствие.

не е глупава! все пак дадохме едни пари на нашият брат когато беше в нужда!

най глупавото е че купихме несъществуващи реактори!

Е, ако това е най-глупавата сделка на Русия, то руснаците могат да се гордеят с най-умното управление на света. Наполеон продал Луйзиана а Мексико -Флорида на същата тази А Ерика, а България направо и подари част от териториите си за бази и като черешка на тортата и два теца.

Не е логично твърдението "Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка на Русия"! Да се владее и опази тази американска и отдалечена от Русия земя би било твърде скъпо и излишно, така че Александър II е постъпил разумно. А че американското управление нанасяло много по-големи щети, отколкото руското, това е не само в Аляска, ами и в цял свят. И ако местното население на Аляска не харесва американската политика, да си направи референдумче!

Продажбата на Аляска - най-глупавата сделка в истрорията, е по-правилно заглавие.

Руската хазна е била празна. Затова царят продава Аляска, но за 100 години. Кюлчетата със злато са били натоварени на кораб, който спира в Англия, а след това потъва край Норвегия. Никакви кюлчета не са пристигнали в Русия, и ниакакви не са намерени край Норвегия. В началото на 20 век се откриват много находища на Аляска. Руснаците разбират, че не могат да защитят Аляска пред американските войски. Като идва на власт, Ленин анулира всички договори, сключени от царска Русия, за да не връща заемите. С това окончателно погребва връщането на Аляска. Имайки едно наум, САЩ обявяват много късно Аляска за свой щат - 59 г.

ИНТЕРЕСНА ХИПОТЕЗА .... АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ - ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ПРОДАВА АЛЯСКА ЗА ДА ПЛАТИ РАЗХОДИТЕ НА РУСИЯ ВЪВ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА 1877-1878 ГОДИНА , КОЯТО НИ Е ОСВОБОДИЛА :) .. ОБАЧЕ БЛЯДОВЕТЕ В МУТРИСТАН ПАК НЕБЛАГОДАРНИ :))

И след това си ги върна многократно като взе 32 т злато и остави в България окупационни войски на хранилка.

Иначе казано С две думи напълно си е ОК всеки журналист да взема подкупи !! гласувам да върнат крумовите закони, и искам бесилка на жълтите плочки

Някой руски ,,такива'' екзалтирано споменават Алясканаша и как американците избивали коренното население за да го ограбят после!Да,но това ебило през 19 и първата половина на двадесети век!Сега индианците и инуитите получават чекове от американското правителство и имат редица свободи като местни които белите заселници нямат.И освен ,,туй" раиш получават и от келепира на големите газо,нефто,злато и всякакви добивни компании раиш?!А в Якутия и Чукотка които са неимоверно богати територии(Абрамович) якутите,чукчите,ненците и евенките им остава удоволствието да слушат песента: Я другой такой страну незнаю где так вольно дьiшет человек... раиш ли?

От далеч си личи, че матрялчето е поръчково. Ама не им стиска на зелените човечета да спретнат един "референдум" като в Крим.

Одринци,Тракиици,Белморци,македонци не ни щат.Казват ние за тиква няма да гласуваме да ни станат пенсиите 160 лева да ни взимат отпечатъци в болниците и дупки по улиците да мръзнем и да плащаме.Казват имало в краварника останки от Винету да ходим там.

Всяка вечер на брега на морето седял чукча и крещял към Америка: - Бедняци, бедняци! Попитали го: - Добре де, защо бедняци? Там живеят добре! - Да бе, Аляска купиха, а за Чукотка не им стигнаха парите!

чукча е писател а не читател.Ама чукча в Чукотка и Сахли днес получават 2000-3000 долара заплата в заводите за препаробтка на злото и диаменти, а мои колеги/семейство/ на работа в Аляска днес чистят риба по 12 часа на една поточна линия за 1000 долара на месец.

Някои мениджъри получават такива заплати. Работниците са доста надолу, а условията на труд отблъскват много кандидати.

Да бе!Повярвахме ти!Старшина си беше и старшина си остана!

RUSİYA PRODAVA ALYASKA ZA DA SE VIORAJİ ZA BIDEŞTATA VOYNA SREŞTU SULTANA İ GUBİ TEZİ TERİTORİİ.

В всеки win има кирилица какъв е този умрял език.

Всъщност има още една причина - освен страха Англия да не отреже достъпа до Аляска и сама да я завладее -т.е. по добра малко пари но свежи с продажба отколкото тотална загуба. Другата причина е простотията и алчността на Руското офицерство. До един момен Аляска са управлява от акционерно дружество с много опитен търговец . Давидов мисля, който създава изключително ефективна схема с местните племена и изкупуването на кожите. Когато той остарява Царя прави най голямата си грешка - назначава в управителния съвет военни - тъпи и алчни. Първото нещо е да си гласуват космически заплати, за да не намалеят драстично постъпленията свалят цените на кожите които изкупуват и изискват огромни количество - в резултат популацията е изтребена и просто няма кожи. Вместо да отчисляват дивиденти към короната тия тъпаци след две години изведнъж докарват компанията до фалит и за да съществува е необходимо да се дотира от Царската хазна - така че сделката наистина е най тъпата - срещу нея са и Американци и Руснаци, но решението е било очевидно - отърваваш се от една фалирала компания с некадърно управление която смуче пари за заплати, премахваш риска Англия да я завладее и да отреже морските пътища за победена в Кримската война Русия и все пак взимаш някакви пари.

Те руснаците и сега се нуждаят от пари и имат още много земя за продан.

не плачете за великия Рус ,погледнете Б-я цялата разпачадисана заедно бедния народ- разделен на партийки - на енерго д-ва ;топлофикации;. водно;нап; нои;здр.каси ;кметства; и всичко за което се сетите

нуждаят всеки се нуждае ,ама колко да се нуждаят -валутните им резерви стигнаха пак 700 млрд.долара а за златните никой не казва преполага се че са още толкова поне.

Моля???

Истината е, че руският цар е продал Аляска зада си купи златни тапети за стаята (например). Ама те руснаците са си такива, бели циг*ни. Уж бели пък душата им... И сегашният "крал слънце" е същият. Народа пие бояришник, че няма пари за водка, а той само се чуди неговите хора как повече пари да гепят. "Крим наш", ама кинтите от цялата работа ги гепят малка част от хората и другите само страдат заради това.

На два цента ма, мършо!

По същата схема американците купуват почти без пари и Луизиана от Наполеон, а тя е два пъти по-голяма от Аляска. Просто хората са добри търговци, а европейците не са имали реална представа какво продават.

Или както казва чукчата : - Император глупак-продаде Аляска,не даде и Чукотка!:)))

Мдам... Американците са бедняци. Само една Аляска са купили. ако бяха паралии щяха и Чукотка да купят... (Из мислите на един чукча)

А ПЕДЕРА ФЕРДИНАНД НАПРАВО ПОДАРЯВА МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ :))

За това е виновен Г.Димитров с коминтерна.

на Г.Димитров спасил ги е сега пенсиите да са им 160 лева ,дупки по пътищата и да гласуват за тиква.

заложени и продадени на хазарт

Просто е невероятно ,че за виновен за тази наистина глупава и корупционна сделка не e обявен Путин ! Подозирам все пак,,че Вашингтон поуст може да се опита да открие ,дали част от парите не са на сметка на Путин !?

Това, което не пише, е, че Англия се е опитвала да атакува руските колонии, Така че надали Русия щеше да задържи дълго Аляска. Същото е със колоните в Калифорния. Не е достатъчно да завладееш една територия - трябва да имаш ресурси да я опазиш от враговете си. Пред 19 век Англия е била най-големия враг на Русия. Човек трябва да разбира и от геополитика, не само да е русофоб и да търси под вола теле.

Франция продава през 1803 г. на САЩ Луизиана, който е по-голяма по територия от Аляска...

Е нали руската армия е най-голямта и най-силната бе.. От едни англичани ли са се плашили...

Паисий

да, по суша. Английският флот е господствал 300 години по моретата. Аляска къде е, знаеш ли?

Явно руския император е бил доста по умен от следващите управлявали страната - хахахахахахха

СТАВА ВЪПРОС ЗА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II

работи в негова полза спрямо Ленин, Сталин и всички до момента.

Аляска наша!

Не съм съгласна с оценката, че 7 милиона тогавашни долара се равняват на 120 милиона сегашни. Което не променя факта, че тази продажба наистина е огромна глупост ;))

Местното население на Аляска и на Хаваите са искали независимост пред ООН.

Едно руско филмче "Руская Америка: Аляска- продано"

Руская Аляска- продано

Ако тук е имало корупционна сделка, ще видиш ти едно "продадено"!

По интересно е да се знае кога муджиците са анексирали Аляска?

80 години преди продажбата

Всъщност Аляска тогава е станала бреме за Русия, след като предали управлението на военните, които взели куп лоши решения и я разорили. Тя е носела загуби и никой не е виждал потенциал в нея. Последвалата "златна треска" е била възможна само в общество, където всеки човек има свободата сам да решава съдбата си. В Русия такова нещо е имало в много кратки периоди, и то при тотално беззаконие. Сега пак да вземат Аляска - след 10-20 години пак ще тъне в разруха. И сега си имат най-голямата територия, препълнена с всякакви ресурси, а Италия има по-голяма икономика.

НАЙ-ГОЛЯМАТА РАФИНЕРИЯ В ИТАЛИЯ Е НА ЛУКОЙЛ - V SICILI[ :)) ISAB S.r.l. Parent organization: Lukoil

По - интересното е кой е крайният собственик на Лукойл?

Ами ако не си довършат БАМ и тунела под Татарския пролив, Сахалин ще им стане същото бреме.

ПИЧ КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА ЧЕ РЕШАВАШ САМ СЪДБАТА СИ ? НА ТАЗИ ПЛАНЕТА НЯМА ТАКЪВ ИНДИВИД . ВСИЧКО Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО И ПРОГРАМИРАНО .

А изнасянето на американската индустрия извън страната (предимно в Китай) несъмнено е най голямата глупост в историята на човечеството!

Ами... американеца ще иска да му се плати по 3-5 хил. долара, а китаецът получава 300-400 долара за същата работа! Да не говорим за малайзийци, виетнамци, корейци.... те получават по 1500-200 долара за същото! Истината е че САЩ са си едно консуматорско общество - всички държави работят за тях!

Ама я върши работата като за 300-400 долара. Вижте само произведените изцяло в САЩ автомобили и сега произвежданите в Китай, пък били те даже под някоя велика марка.

ИНТЕРЕТ Е ЗА ТОВА - ХОРАТА ДА ЧЕТАТ И ДА СЕ ОБРАЗОВАТ ГУГЪЛ НА : RUSSIANS IN ALASKA PICTURES ... RUSSIAN HERITAGE IN ALASKA PICTURES ... :))

МОЖЕ И ГУГЪЛ НА ... RUSSIAN ORTHODOX CHURCH IN ALASKA PICTURES ... СНИМКИ НА МНОГО РУСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ В АЛЯСКА :))

Американците са като вирус - анексират определена територия и избиват коренното население там, като го оставят на един санитарен минимум от който то неможе да се възстанови. Така е било при нашествието им на Северно-американския континент - там са избили всички местни индиански племена; така е било и при анексията на Хаваите! Така се държат и в другата част от света - ходят и избиват коренното население - справка Сирия, Виетнам, Корея, Пакистан......

Както Путин си върна Крим така може да си върне и Аляска - не е рекъл, не го е сторил.

Ти верно ли си толкова малоумен да го повярваш това или само си пишеш?!

човекът е отличник от виф. не му оспорваи интелектуалните качества!

- Ще жънете бури!, драги ми дирОвци. Тогава, Цар Николай продава Аляска, под въздействието на брат си и приближените си. Британия се е устремила към превземане и окупиране на Аляска. А Русия току що е излязла от поредната Кримска война. Коренното население, в пъти повече от руснаците там, се бунтува и създава големи проблеми. Русия не може да отдели флот и войска за да се справи с проблемите там. Това е накратко историята, мили деца.

това е така но факта е че никой неможеше да и го отнеме, и дори да го беше направил русия щеше да има основание да си го върне по късно. а само за информация най много русия се е притеснявала от американските тъговски кораби който бъквално изместват руските търговци от колонията и затова го продават на тях.

Ха ха ха!Та това си е една огромна корупционна сделка! Просто на тогавашния руски посланник му е платено достатъчно много за да лобира за продажбата на Аляска! Ако руснаците го докажат, може да се окаже че договорът за продажба е невалиден и Аляска е руска!

В АЛЯСКА ИМА ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ :))) И УЧИЛИЩА С ПРАВОСЛАВНИ ИМЕНА В КОИТО УЧАТ БЕЛИ АМЕРИКАНЦИ ОТ РУСКИ ПРОИЗХОД ... А ОБАМА ЗАБРАНИ НА ЧУКЧИТЕ ОТ АЛЯСКА ДА ХОДЯТ ПО ЛЕДА ДО РОДНИНИТЕ СИ В РУСИЯ БЕЗ ВИЗА ... НА ГОСТИ ... ИАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ И ЧУКЧИТЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ СИ ХОДЕХА НА ГОСТИ 15-20 ГОДИНИ ..

колко ли са ходили на гости в русия? По-скоро руските чукчета са търсили работа и бъдеще при американските си братя.

ТВА ГО РАЗПРАВЯ ЧУКЧА ОТ АЛЯСКА - ИМАЛ ЧИЧО И ЛЕЛЯ В РОСИЯ ... .. А НАПРАВИХА ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ - ЧУКЧИТЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА БЕРИНГОВИЯ ПРОЛИВ СА ЕДНАКВИ И СА ТАМ ОТ 5000 ГОДИНИ :))

ти съвсем откачи брат, по леко ще получиш инфаркт

ами те и хаваите ги оставят след като първи ги колонизират. просто руснаците са правили много грешки, но коя велика сила не е правила грешки. англия, франция, испания, португалия са направо за смях. а америка продължава грешките без прекъсване и без да се учи от тях.

При все това, руснаците днес са голтаци, за разлика от бившите колониални сили.

ТИ си посредствен трол на заплата. Не се вълнувай толкова.

На фона на това, което са ограбили от света Испания и Англия, те са голтаците днес. Не е нормално да откраднеш всичкото злато и ресурси на един континент и 200-300 години по-късно да си затънал в дългове като Испания.

ами каво ще кажеш за португалия която в един момент е владяла полувината свят. или испания повече от полувината свят. отговарят ли техните икономики на старата им слава. а за русия с и без аляска е най богатата на ресурси държава в света.

90% от историческите сделки ако се гледат от днешна гледна точка могат да бъдат окачествени като глупави. Трябва да се вземе предвид ситуацията към онзи момент, настроенията, нуждите, стойността на парите и т.н. Всички сме глупаци, че не сме купували акции от Майкрософт, Гугъл, Ибей и т.н. когато са били центове ама това е лесно да се каже от днешна гледна точка.

Дир-а често публикува анти руска пропаганда. Нищо чудно и тази статия да е таква. Чувал съм че руснаците отдават Аляска, под наем, за 100 години? Някой знае ли аджеба вярно ли е това или не. Ако е вярно сигурно има някакъв анекс, защото Аляска все още си е на Щатите.