Задълженията на НЕК към двете US централи растат с часове

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове, каза директорът на БЕХ. Не е реалистично токът да поскъпне с 30-40%, смята шефът на КЕВР.

Обратно в новината

Коментари - Задълженията на НЕК към двете US централи растат с часове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

цената на тока е непоносима ! шефът на КЕВР: Цената ще се стабилизира на едни нива, които ще са напълно поносими, гарантира Иванов. богаташчетата и ток крадът , а на бедните слагат електромери които вартят двоино за да се избегнат голями загуби

Oтврат!Teзи централи са продадени само за 100млн.,а сега HEK трябва да изплати 680 млн. само за неизкупената енергия,без da я виждал!Cлучая е криминален!и ако изплати ще намалят малко цената,а централите могат тази енергия след като вече е произведена да я продадат на свободния пазар!публичен линч за политическа безотговорност!

veska

Български продажници! Какво ви отговориха от Брюксел за държавната помощ, която плащаме всички ние на тези хамериканци? ДКЕВР с председател Еленко Божков беше изпратила писмо до Брюксел, но вие все още не сте довели до знанието ни всички платци, потърпевши, как брюкселските бюрократи определят тези договори?

Откога на колониалисти-експлоататори, които с терористични мерки ограбват туземното население и богатствата му се казва "партньори"?

Да плаща на американските си "партньори" този, който сключи неизгодните за България условия- май беше един черничък, уж синичък, с дефект. Има да плаща и за други неща...

Май цените ги сключе първо, един тип наричащ се Милко Ковачев!Който ти си го избра, гласувайки за мошенника-"цар"!И още веднъж тези цени бяха увеличени с анекс, подписан от архипрестъпника Р.Овч.!Не беше ли така, плитки манипулаторе!?

може би, ако времето тече от бъдеще към миналото - като в машина на времето :)

Работил съм в държавен финансов контрол, преди да го закрият. Правил съм одит на електроразпределително дружество. Най ниското ниво до което можеха да се проследят загубите на ток бяха ниво трафопост. Давам истински пример: в единия трафопост загубите бяха 5 процента, а в друг 76 процента. Коментара оставям на вас. А за квартал Столипиново в Пловдив да не говоря какво ставаше.

Навремето се криехме по гори и планини, преследваха ни потери, гърмяха ни, бесеха ни... Сега младите му намериха лесното - стават политици, сключват договори... бе обират си народа законно.

абе вие кога ще проумеете че договорите не са подписвани от костов :) единият договор е подписан по времето на царя вторият по времето на станишев :) има си дати :) цените са фиксирани по времето на подписване на договорите

Pesh0

Овчаров , каза че лично ги е подписал , като министър и ги определи като най - големия си гаф. Договорите били подготвени от тези преди него , и съжалявал че не им се е противопоставил.

БATKO

Лъжеш! Договорите ги има на сайта на Парламента (линкове има на сайта на Powereconomics). Там ясно и точно си пише, че са подписани по времето на Костов няколко дни преди да бъде изритан от народа на изборите 2001. Като рушвет най-вероятно са му дали 12% от акциите, както намекна веднъж Бойко Борисов. Тези 12% ако са негови, му носят 800 милиона лева печалба през 15-те години на работа на централите.

"не е реалистично токът да поскъпне с 30-40%" Но е реалистично с 20-25%, така ли ?! И това след като ни спукаха тъпанчетата с вопли, че имало дефлация, видите ли !

А кой хубостник сключи тези неизгодни договори с въпросните централи? Сигурен съм, че още е жив и на свобода за да се харчи спокойно рушветите.

ИВАН КОСТОВ ... ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК :))

ИВАН КОСТОВ ... ОТ РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК :))

Проблема не е в цената, а в доходите на Българина. Ако взимаме нормални европейски доходи ( защото цените са европейски ) проблема е решен.

От къде на къде цените ще са европейски, като основното перо - разход за труд е по български?

Май ще се връщаме към времената от средата на 19-ти век. Ще разберем от първо лице, единствено число, какво е да си хайдутин и да се бориш за доброто на народа. Ще станем хайдути и ще разрушаваме конаците турски, а в случая централите хамерикански. На там отиват нещата - тротилец в по-големи количества и централите да се самоизключат от мрежата, за да спрат да ограбват народа.

...Задълженията на НЕК към двете US централи растат с часове... ----- Ние сме по-бързи! Умираме с минути! Никой не може да ни настигне и хване! По-бързи сме и от мисълта! -----

По-добре чичо Сам , отколкото гладната глутница на дедо Иван!

ДЕМЕК ВИКАШ АКО ТЕ ... АМЕРИКАНЕЦА СИ ПО-МАЛКО ГЕЙ :))))

Руските пудерасти много ви вълнува темата..ха..ха

Щерев, гладната глутница на дедо Иман отнася своите и нашите пари в гърлата на ... американски банки и пълни торбите на чичо Сам, като изпразва руските и нашите. Ти да си чувал какво е глобален пазар действащ само при последния вид на капитализма- НЕОЛИБЕРАЛНИЯ - роден в САЩ и наложен на света, за да прибира 40 % от парите и националните богатства на останалите народи, също и на Русия??? Грамотен си да гледаш в публичния регистър печалбите на фирмите, но си политически неграмонет да тълкуваш нещата и правиш верни изводи.

Аз мисля, че подробният коментар на 54434 ми дава достатъчно основания да кажа, че най малкото, което заслужава Костов е разстрел. Като национален предател, който желае да унищожи икономически България. Той е сключил един договор, не по правилата на съвременният свободен пазар, а по правила от феодализма. При това го е направил нарочно. Винаги, когато използвам имената на българските управници за последните 25 години, аз употребявам прилагателното "национални предатели". Защото съдейки по ужасните резултата в България, те наистина са такива. И след като унищожи икономиката ни, сега Костов дава съвети, че Лукойл, която той продаде, ни граби. Ай сиктир, де!

да с еизключат от мрежата тия две опасно престъпни централи..народа е ограбен жестоко.Има вмъкнати неподписани от официални лица документи заради които ограбват с билиони живи евр а нашия народ..жандармерията да залови опасните престъпници веднага.

Това са отношения между две частни фирми. Намесата на държавата би изпратила много лош сигнал до инвеститорите, а ние трябва да се борим за всеки западен инвеститор

БATKO

Лъжеш! НЕК не е частна фирма. А такива крадливи инвеститори като американците не ни трябват. По-добре българите да инвестират, а защо не и самата държава в монополните структури.

Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов - четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби.

Като не ви харесва истината,блъскайте още минуси рИфораторчета!

Поантата ти липсва - като си започнал, трябваше и да завършиш: ..."на 17.11.2005 година тогавашния министър Овчаров подписва документ, който дава разрешение НЕК да подпише Договор за особен залог в полза на AES 3С Марица изток 1 ЕООД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на НЕК за бъдещо месечно плащане за мощност и електрическа енергия, като предмет на залога да бъдат бъдещите вземания на НЕК от Електроразпределение - Варна АД и Електроразпределение - Пловдив. Без този подпис на Румен Овчаров нямаше да има особен залог, отсече Добрев.

След Костовата визита в САЩ между представителите на US компаниите и Жотев отношенията допълнително се обтегнаха. Министърът публично твърдеше, че проектите им са рисковани и неизгодни за България. Шефовете в US гигантите пък си го връщаха, като публично обявяваха, че Жотев не е от хората, които са наясно с проектите. И почваха да се хвалят колко са доволни от работата си с Шиляшки, какъв добър професионалист е енергетикът и екипът му. Задочните словесни престрелки между Жотев и американците продължиха почти до края на май. Тогава щатските компании почти се бяха отказали от преговорите за "Марица-изток" 1 и 3. От АЕС дори предупредиха, че възнамеряват да се оттеглят от България. Близо месец след визитата на Костов агенциите съобщиха, че Джордж Буш е "наредил" на компаниите да стоят в България до изборите. Договорите с АЕС и "Ентърджи" бяха подписани в самото навечерие на парламентарните избори. Защо въпреки предупрежденията на бившия вицепремиер Жотев се стигна до споразумение? Експремиерът Иван Костов подмина с мълчание въпроса, който "ТЕМА" му зададе и устно, и писмено. Може би защото икономистът Костов добре си дава сметка с какво увеличение на тока българите ще платят за здрависването му с Буш, коментираха наблюдатели. Според други това била единствената сделка, при която Костов бил изигран политически. "След становището на работната група, сделките ще са обект на парламентарен контрол", закани се шефът на енергийната комисия и депутат от НДСВ Веселин Близнаков. Ако отново не се наложи политическо търгуване.

БATKO

"Защо въпреки предупрежденията на бившия вицепремиер Жотев се стигна до споразумение?" Заради 12% от акциите на централите, собственост на една офшорка, за която се твърдеше по медиите, че е на български политик. ББ дори намекна, че този политик е Костов. Тези 12% ще донесат на собственика си 800 милиона лв за 15 години.

Резултатите Шиляшки постига символично намаление на цените, а промените, които договаря с американците, според повечето експерти са "козметични". На 31 май Шиляшки докладва на заседание на МС, че инвеститорите се съгласили "да полагат максимални усилия" да продават и на други потребители тока си, за да "намалят финансовия товар за НЕК". Становището на Жотев по постигнатите от Шиляшки резултати е подобно на първото. "И в двата договора продължават да съществуват множество рискове за България заради 15-годишния срок на действие на договорите. Този дълъг срок противоречи на идеята за сравнително бърза либерализация на енергийния сектор у нас". Така Жотев приключва втория си доклад - този път извън качеството си на преговарящ. Конфликтът на Жотев с американците

В доклада си работната група предупреждава, че щатските енергийни гиганти са "в по-изгодна ценова позиция от другите независими производители на пазара". Причината е, че цените, по които американците ще продават тока си на НЕК, са фиксирани, а количествата гарантирани. Останалите производители и вносители обаче нямат такива преференции. Това може да отблъсне чуждите инвеститори от енергетиката. Изводът на работната група е, че "проектите на споразуменията съдържат клаузи, които са неизгодни за НЕК и "Мини Марица-изток" и трябва да се преразгледат". На заседанието обаче кабинетът "Костов" решава да даде писмо за подкрепа на щатските проекти. И определя 31 май за краен срок, в който трябва да приключат преговорите за "Марица-изток"1 и 3. Жотев е отстранен, на негово място Иван Шиляшки е определен за главен преговарящ от българска страна. 30 минути преди да започне това заседание на правителството, US посланикът у нас Ричард Майлс влиза в кабинета на премиера. Срещата им завършва в минутата, в която започва заседанието. На излизане Негово превъзходителство признава пред журналисти, че е запознат с доклада на Жотев и на работната група.

Предупрежденията на Жотев След посещението в САЩ позицията на Иван Костов по US проектите вече е променена. "Това огорчи Жотев", каза служител, който бе близък тогава до ексвицепремиера. На 10 май има закрито заседание на синьото правителство. На него Жотев и работната група, която той оглавява, трябва да докладват докъде са стигнали преговорите с американците. Жотев дава лично на Костов писменото си становище и към него прилага доклада на работната група. "Моля да имате предвид, че в сегашните проекти на договори за изкупуване на ток и финансовите модели към тях съществуват множество рискове за България заради 15-годишния срок на действие на договорите", пише в становището си Жотев. Министърът е категоричен, че, цената, по която НЕК ще изкупува тока, трябва да е по-ниска. В противен случай, твърди той, има опасност да се намали конкурентоспособността на цялата енергетика, а оттам и на икономиката.

"До последния момент никой не бе сигурен дали Костов ще отиде. Графикът на Буш беше твърде претоварен. Битката беше българският премиер да бъде включен по някакъв начин в този график", каза пред "ТЕМА" експерт, близък до "Ентърджи". Компанията е един от най-големите спонсори на предизборната кампания на новия американски президент. В началото на април в София пристигна зам. търговският министър на САЩ Чарлз Лудолф. Той се среща с тогавашния шеф на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки. След срещата Лудолф заяви пред журналисти: "Приоритет 1 за САЩ в България е енергийният сектор". US компаниите, казва още той, се нуждаят от политически сигнал, че България е готова за нови инвестиции и ще гарантира вложенията им. В деня, в който зам. търговският министър си тръгва от София, US посланикът Ричард Майлс обяви, че се подготвя визита на Костов във Вашингтон. На 23 април Костов е във Вашингтон в кабинета на вицепрезидента Дик Чейни. Разговорът им е прекъснат от Буш. Той влиза, за да се здрависа с българския премиер и да му пожелае успех на изборите. През това време, твърди бизнесмен, Шиляшки уверявал шефовете на "Ентърджи" и АЕС, че сделките за "Марица-изток" 1 и 3 предстоят.

Абе, защо се тиражира, че това са американски централи, а не се казва, че български офшорки свързани с Костов и Овчаров държат по 33% от собствеността и от печалбата.

Още когато стана вицепремиер в началото на 2000 г., позицията на Жотев по проектите за "Марица-изток" 1 и 3 бе неизменна - той искаше двете US компании да понижат цените на тока и в договорите да отпадне ангажиментът на НЕК да изкупува през следващите 15 г. цялото произведено от тях количество. Ако американците не се съгласят на отстъпки, по-добре да няма сделки, бе позицията на Жотев. Подобна бе и тезата на Световната банка. В серия от писма и анализи тя предупреди кабинета "Костов", че подобни договори могат да направят цената на тока за населението "непоносима". Сега Жотев твърди, че през цялото време бил убеден, че позицията на Костов съвпадала с неговата. "И двамата искахме параметрите да се подобрят", спомня си той. В началото на 2001 г. "Ентърджи" започва да сондира какви са възможностите премиерът Костов да се срещне с новоизбрания щатски президент Джордж Буш. На самия Костов пък му предстояха парламентарни избори. Негови съветници го убедили, че едно ходене при Буш ще се отрази добре на изборните резултати.

БATKO

Допълнение: След като Жотев отказа да подпише с американците, Костов го уволни и постави там безхаберника Данаил Тафров, който подписа договорите по заповед на Костов. След това държавната машина беше впрегната да разкатава майката и цялата фамилия на Жотев, който се принуди да напусне страната поради тормоза върху него и всичките му близки, поръчан от американците.

Къде сте бе протестъри от дебелата свиня за ДАНС?Защо ви няма с вашето"КОЙ"ЗА МАРИЦА 1-3????!!!!

Защо костов не е в затвора??????

Така!Европейската комисия е обявила договорите с американските централи за неправомерна държавна помощ,което дава възможност да бъдат прекратени!В момента обаче,неслушайки Европата се разиграва театро,продължават уж преговори,които в крайна сметка само намаляват цената на неизкупената енергия със 17% и 14%,което е нищо!Докато цената на изкупената се запазва в граници над пазарната!Де го има това,да плащаш за нещо което не си купил,а в същото време държавните тецове и НЕК да изнемогват!Как изобщо в днешно време може да си позволиш да купуваш едно и също нещо 10 пъти над реалната цена,от какъв зор и с това да хвърляш цяла държава в дългове и ощетяваш потребители!Е това е непростимо невежество и няма аналог за тъпотия!

Еми колония бе брато!Обърни се към Костов!:-)

продажни политици идиоти ни управляват. защо търпим това ?

а заплатите с колко процента ще се вдигнат ?

АААААААА заплатите няма как да се вдигат- виж новината отдясно- остават 360 лева

газ пикай срещу отказа на САЩ да дават визи, да живят с корумпирани , както ние с вас. направо ..все едно сме част от Русия. или поне некои, които сега и тук плачат. ах, не могат да си видят детето, фирмата му, да му избришат дупето на говедото там..как в България може, а там не. Костов е виновен.

много бавна реакция.. на забрана на визи. що ли?.... некви неуспешни опити?! просто простотия? и ся ко, тука с прошляците? откъде накъде, не е честно. не щем в Сибир, не щем. .... нема отърване от тез лайна върху живота ни. на всичките ни. никой ги не ще. може би има надежда със Корея, северната..

тока нали съвсем скоро го вдигнаха бе????Нали един пич мяташе яйца по шефката на енергото ,тоя път май камъни ще летят,съвсем се гаврят с народа

КАКВА Е ПО-ТОЧНО КЛАУЗАТА В ДОГОВОРА СЪС САЩ ТЕЦОВЕТЕ ? - НЕК СЕ ЗАДЪЛЖАВА ЗА 20 ГОДИНИ ДА ИЗКУПУВА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО КОЛИЧЕСТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ НА ФИКСИРАНИ ЦЕНИ - АКО НЕК НЕ МОЖЕ ДА ИЗКУПИ ТОВА КОЛИЧЕСТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПЛАЩАМЕ НЕУСТОЙКИ ..... ЗНАЧИ КОСТОВ ВИ Е ПОРОБИЛ ОЩЕ ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ ЗА 20 ГОДИНИ НАПРЕД :))

"Големия" икономист и финансист Костов да обясни на хората защо е подписал договори първо на високи изкупни цени,и второ защо е подписал задължителното заплащане на неизкупената енергия!Създал е нелоялна конкуренция,ошетил е държавата и прозира неграмотност!Също е много важно,за колко са продадени и защо след тази приватизация,НЕК е пред фалит,вместо да е обратното!

ТЕ СЕ ЗАИГРАВАТ СЪС 40 % .... ... ЗА ДА МОЖЕ СВЕТИ БОЙКУ МУТРАТА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА КАЖЕ : "НЕ МОЖЕ ДА ВДИГНЕМ С 40% ТОКА ... ТРЯБВА ДА МИСЛИМ ЗА ХОРАТА И ДА ГО ВДИГНЕМ САМО С 20% ":))))

консумацията? или само шалтера? уточнявайте се бе хора. пари са това нещо.

ама нали скоро го вдигнаха,нали един пич даже замери шефката на енергото с яйца .......скоро беше

робски народ Крадлива продажна мафиотска държава, която законно краде от влогове, от здраве, от съдби, ел. енергия , парно , нагла, лъжеща народа си робски!

има чест. е знам ли.. по книжки едно, наяве ..гроб.

a за циганите ще има ли увеличение или те ще са таксувани по старите цени ?

шефът на КЕВР: Цената ще се стабилизира на едни нива, които ще са напълно поносими, гарантира Иванов. богаташчетата и ток крадът , а на бедните слагат електромери които вартят двоино за да се избегнат голями загуби

те сега цените са непоносими,кво остава ако още 40% ги вдигнат,ама нали скоро ги вдигнаха бе ,всяка пролет и всяка есен ги вдигат цените ,миналата година ги вдигнаха,по=миналата също,а заплатите и пенсиите все така стоят...чист геноцид

и как точно са натрупани???

Дори на мен, заклет антирусофил, ми е ясно че руската газ дето се кара от друг континент едва ли не е по-евтина от американския ток, произвеждан на наша земя :-(

Кои подписа тези договори и прибра комисионната . Сега ние да плащаме. Виновни няма .

Значи тока искат да го вдигнат с 40 % .а бизнеса искал минималната работна заплата да си остане 360 лева,е ........как си представяте да живеят хората като заплатата им ще отива само за тока и водата ?МАзни ,гнусни крадци!Проклети да сте

При такова поскъпване на ел.енергията, какъв бизнес каква минимална заплата . Последния няма на терминал 2 няма нужда гаси тока

Американски интерес ,само със американски Ейбриамс М1А1 се защитава! Докато последният български голтак не бъде обран до шушка няма се миряса!

А пък ни лъжеха,че руснака ще прецапа локвата да ни завладява отново. То ко стана? Мериканеца ни бил завладял!

ох ,каква мазна усмивка има тоя на снимката а на циганите тока е безплатен,ние го плащаме ,сега и още 40 % отгоре ,върху надписването всеки месец.......ама май народа ще се вдигне вече