Това е документът, който определя финансирането на значителна част от медицинските дейности.
Предвижда се т. нар. делегирани бюджети за болниците да се трансформират в прогнозни бюджети, които да бъдат изготвяни съвместно с лекарите и здравната каса, съобщи БНТ.
Преговарящите страни посочиха днес, че това е възможно още от догодина. Най-реалистичният срок обаче е 2012 година, смятат от финансовото министерство.

Делегираните бюджети всъщност се оказаха финансова рамка, с която болниците трябва да се съобразяват вече близо година. След въвеждането им, за периода на кризата, лекарите трябваше да лекуват само толкова пациенти, които болницата можеше да си позволи финансово. Тe бяха и сред основните причини за лекарските протести и заплахите за стачки сред медиците.

Делегираните бюджети бяха въведени с изменение на Закона за здравното осигуряване. С пълна сила той действа от лятото на тази година. Във връзка с промените се измени и институцията, която определяше колко да струва дадено лечение - например операция от апандисит. Тази роля на своеобразен здравен счетоводител беше иззета от финансовото министерство.

Лекарите обвиниха ведомството, че при изготвянето на финансирането, то цели само да завърже кесията, като лечението на болните остава на заден план. Последваха мащабни лекарски протести. От съсловната организация дори се обявиха за закриване на здравната каса и промяна на здравната система. Днешната договорка е първа стъпка към малко по-различна здравно счетоводство. Делегираните бюджети ще бъдат трансформирани. За това коя операция колко да струва ще имат думата и лекарите. Очаква се те да лобират за повече пари за здраве.

"Нашето категорично искане на БЛС е още от 2011 да има нормален действащ рамков договор, а не фиктивен, пожелателен документ", заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Директорът на НЗОК Нели Нешева също смята, че премахването на делегираните бюджети е възможно. За целта обаче трябва да се направя законови промени.