Екипът е бил в отцепения район с бронирана машина тип "Пустинна котка".

Близо 90 минути е продължил огледът и разузнаването на терена в района на инцидента, съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираният екип е направил снимки и събрал допълнителна информация за обстановката. Предстои данните да бъдат докладвани в оперативния щаб, където ще бъдат обсъдени възможните действия към момента.

На заседанието на Кризисния щаб са поканени всички близки на хората, били на смяна по време на инцидента.

Тяхната задача бе да огледат за невзривени боеприпаси и да направят т. нар. проход, защото когато тези 24 часа от последния взрив изтекат, следователите трябва да могат да влязат и да работят спокойно, за да се установи от къде точно е тръгнал взривът. Това е решението на кризисния щаб, всичко се извършва под ръководството на окръжния прокурор на Видин“, обясни вътрешният министър Йордан Бакалов.

Решението да се влезе преди 24-часовия законов срок бе взето след разрешение от прокуратурата и след като на съвещание на Кризисния щаб са разгледани направените от безпилотен самолет снимки на терена.

Вижте снимки>>>

"Трагедията е огромна, всичко е разрушено, включително и бункерът за укриване на хората в завода", каза още Бакалов, цитиран от БТА.

От Министерство на отбраната уточниха, че на място са два военни модула  с техника, които оказват съдействие на полицията, във връзка с извършването на оглед на цеха. "Пустинната котка" е изпратена от Плевен.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков съобщи, че в 8.05 часа е бил осъществен първият разузнавателен полет с безпилотен летателен апарат, предаде "Фокус".
Предварителната информация е, че сградите са разрушени и няма признаци на живот или човешки останки.

В момента върви разследване от специализирани органи, за да не се укрият следи и улики, след която трябва да има информация за причините за взрива.

Главният прокурор Сотир Цацаров лично координира разследването по взрива в Горни Лом, информираха от прокуратурата. Образувано е досъдебно производство. По разпореждане на Цацаров на място е изпратен втори екип от следователи от Националното следствие.

Процесуално-следствените действия продължават и към момента и се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация от администрацията на завода, която е запечатана и поставена под охрана. Претърсен е офисът на фирмата - собственик на завода за боеприпаси, в София и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели.

Експлозията избухна във фабриката за боеприпаси край видинското село Горни Лом вчера късно следобед. По последни данни по време на взрива в цеха е имало 15 души - 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката.
Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че няма признаци за живот във взривилия се цех, който се наблюдава с термокамери.

По-късно се разбра, че всички 13 мъже и две жени в цеха са загинали.

Заводът в Горни Лом е бил проверяван от Инспекцията по труда 16 пъти и при проверките са били констатирани нарушения като остаряло оборудване, липса на втори изход за бързо и безопасно извеждане на хората при аварии.

Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин съобщи, че в завода са работили общо 50 души от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив. Вчера един не се е явил на работа, а друг е върнат, защото е бил без лична карта.

Eнергетикът на фабриката Цецо Антов заяви пред bTV, че според него най-вероятната причина за взрива е човешка грешка. Той е един от малкото хора, които били допуснати на територията на цеха след първия взрив, за да изключи тока. По думите му в смяната работници, които са били в цеха по време на експлозията, е имало млади, неопитни хора, които са били на работа само от около седмица.

"Работи се на струг, ръчно се отварят мините”, разказа още Антов. Той обясни, че в завода се е работело на 7-часови смени, но служителите са били претоварени в стремежа си да изпълнят нормата.

Гонеха норма хората, за да могат да вземат някой лев”, каза още енергетикът.

Съпругата на един от работниците, които са били на работа вчера, каза, че е разбрала за случилото се от медиите. Тя разказа, че започнал работа там през юли, след като близо две години бил безработен. Наели ги без да мине какъвто и да било специализиран курс. По думите на жената за месец август мъжът й получил заплата в размер на 250 лева.