Искането да се премахне наказанието доживотен затвор без право на замяна е последователна политика на Попова още от времето, когато е работила като прокурор, обясни самата тя.

В рамките на механизма за сътрудничество и оценка в края на 2009 година аз поех ангажимент, който изпълних, със създаването на работна група, която да работи по изготвянето на проект за нов Наказателен кодекс. Един от акцентите беше да бъде осъвременена системата на наказания, тоест да помислим какви по вид наказания ще заложим в новия НК и как ще бъдат съразмерни, обясни Маргарита Попова и посочи, че тогава групата е предложила, че наказанието доживотен затвор без замяна трябва да отпадне.

Никъде в друга държава няма Наказателен кодекс или закон, в който да има посочено два пъти наказание доживотен затвор, каза Попова. Ние имаме два пъти наказанието доживотен затвор – веднъж със замяна и без право на замяна. Разбирам хората, разбирам обществото, разбирам техните претенции, тяхната национална нагласа. Разбирам много добре емоциите и нагласите на хората срещу тази тема, която се отвори. Нагласите на хората навсякъде под слънцето са такива, защото хората са настроени срещу злото, което те виждат в извършването на престъпление. Никой не може да убеди лесно жертвата, пострадала от престъпление, че не трябва да има тежко възмездие и ако може най-тежкото, коментира вицепрезидентът.

За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник. И срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят, категорична е Маргарита Попова.

Ако дебатът обаче остане в рамките на хуманното и емоционалните нагласи, няма да има успех. Не е в това същността на дебата за доживотен затвор без замяна – работата е в регулацията на нашия закон, обясни още Попова.

Регулация, по която ние отиваме на съд в европейските структури и има опасност, ако в нашия НК продължава да присъства по два начина доживотен затвор, Страсбург няма да се поколебае да ни отправи послание да плащаме пари, смята Попова.

Анкета: Доживотен затвор - за или против?